Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.01. 16:48

Vizitdíj-automata: vissza a feladónak

<p><P>Miskolc,&#160;Kazincbarcika, Ózd&#160;- Becsomagolták, és visszaküldték a feladónak az ország elsőként beüzemelt vizitdíj-automatáját Miskolcon. <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/v6.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Az egészségügyi miniszter</B></A> [.pdf - 55KB]&#160;&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk-vizitdij-automata.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></P></p>

Becsomagolták, és jelképesen visszaküldték a feladónak az ország első vizit- és napidíj-automatáját a megyei kórházban. A népszavazás utáni törvénymódósítás után ugyanis – április elsejétől – nem kell fizetni ezeket a díjakat. Dr. Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa – bár április elseje volt kedden – mégsem április tréfának szánta az automata ünnepélyes becsomagolását. A szerkezetet egy hatalmas piros masnival kötötték át, és még egy felírat is került rá: „Egészségügyi Minisztérium részére. Hálás szívvel, de a nép akaratában megnyugodva közöljük mindazokkal, akik ismerték és nem szerették, hogy a vizitdíj-napidíj életének első évében kimúlt. Rossz emlékét megőrizzük.”
A megyei kórházban nyolc ilyen automata működött, ebből hat a jövőben parkolóóraként üzemel tovább, egyben adományokat gyűjtenek – mondta dr. Csiba Gábor. Hozzátette: egyet azonban mementóként meghagynak vizitdíj-automatának, hiszen 600 ezer ember arra szavazott, hogy ne töröljék el ezt a díjat, így, ha valaki akarja, befizetheti.

23 millió maradt

– A vizitdíj-automatát ezennel visszaküldjük a feladónak, de várjuk, hogy a kormány az egészségügyi költségvetésből visszapótolja ezt az összeget – mondta a főigazgató főorvos.
Megtudtuk azt is, hogy a megyei kórháznak, papíron 110 millió forint bevételt jelentett a vizít- és napidíj. Ezt az összeget azonban fel kellett utalniuk az OEP-nek, ahonnan, mint támogatás került vissza a kórházhoz. Bár nem ugyanennyi, „csupán” 87 millió. Miért? Mert az OEP ennyit tartott jogszerűnek a 110 millióból – válaszolta dr. Csiba Gábor.
Mire költötte a kórház ezt a pénzt? A főigazgató elmondta: ez a napi élethez kellett.

Káosz?

Mi lesz a vizitdíj-automaták sorsa? – kérdeztük korábban a Miskolci Egészségügyi Központban is. „Kiteszük kerti dísznek” – válaszolta akkor Zsipi Róbert, a Miskolci Egészségügyi Központ főigazgatója.
Az intézményben 6 automata van, valamint 5 pénzváltó, amelyet kimondottan a vizitdíj bevezetése miatt vásárolt a kórház – tudtuk meg.
Esetleg parkoltatáshoz hasznosítják? Az ötlet jó – fogalmazott akkor a főigazgató –, de egy káoszt indítana el. Hiszen, ha megszünne a kapus fizetés, akkor arra kellene embereket felvenni, hogy a kórház területén ellenőrizzék, ki váltott jegyet, ki nem. Ezt nem vállaljuk föl, inkább elteszük a gépeket a raktárba, vagy felkínáljuk visszavételre a forgalmazónak – magyarázta.

Mindhármat eladják

Az ózdi Almási Balogh Pál Kórházban hétfőig három vizitdíj automata működött. Németh Imréné, az intézmény gazdasági igazgatója elmondta: arra törekszenek, hogy mindhármat eladják, remélik: sikerrel járnak.

Barcikán nem okozott gondot.

Nálunk egyáltalán nem okozott gondot a vizitdíj-automaták sorsa, ugyanis a Kazincbarcikai Városi Kórházban egyetlen egy darab sem volt, máshogy oldottuk meg a 300 forintos vizitdíj beszedését – jelentette ki dr. Trencsényi Erzsébet kórházigazgató-főorvos. Úgy szerveztük meg, hogy a betegek bekerültek az informatikai adatbázisba. Ebből a szakrendelés azonnal látta, hogy új beteg érkezett és el is vették a 300 forintos vizitdíjat. Nem kellett tehát azon törni a fejünket, hogy mi legyen a vizitdíj-automatákkal Kazincbarcikán, mert ez nem létező probléma a mi esetünkben – mondotta végezetül dr. Trencsényi Erzsébet.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!