Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.15. 06:18

Erőmű-szkander

<p>Kapósak mostanában az erőművek a környékünkön: van, aki építeni akar, van, aki venni. Naná. Három terület tuti üzlet a jövőben: energia, élelmiszer, ivóvíz. <STRONG>Kiss László jegyzete</STRONG>.</p>

Kapósak mostanában az erőművek a környékünkön: van, aki építeni akar, van, aki venni. Naná. Három terület tuti üzlet a jövőben: energia, élelmiszer, ivóvíz. Anélkül, hogy fogadatlan prókátorkodnánk, az azért világos lehet mindenkinek, hogy a miskolci fűtőmű kivásárlása nem azért érdekli a külső befektetőt, mert lelki válságot okoz számára, ha nem csökkennek a miskolci távfűtési számlák. Hanem azért, mert ez egy jó üzlet: s egy cég számára világos, hogy jó üzletet kell kötnie, azért van. Ha pedig jó üzletről van szó, akkor miért ne lehetne ezt a jól tervezhető üzleti hasznot a város egészének javára felhasználni?

Most az egyszer lenne esélye Miskolcnak az erőművel jövőjének legalább egy kis szeletét befolyásolnia, kézbe vennie. Egyszer az életben nem lecsúszni valamiről, nem lemaradni valahonnan. Biztos el lehet jogászkodni azon, hogy kinek fütyül az a bizonyos rigó ebben az ügyben. De ahhoz nem kell jogásznak lenni, hogy belássuk, nincs az jól, miszerint egy állami vállalat megvehető része, a két vevő közül, nem a nagyobb közösséget – egy egész város öngondoskodási lehetőségét – fogja segíteni, hanem egyszerű, amúgy érthető üzleti érdekeket.

Meglehet, hogy az igazságosság és a jogszerűség sokszor nem ugyanaz – ezt mostanság számtalanszor tapasztalhatjuk. De a remény hal meg utoljára...

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!