Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.28. 17:43

Ők is szeretnének hasznosak lenni

<p>Miskolc - A fogyatékos embereket ma még nem szívesen alkalmazzák, de vannak jó példák is. A Szimbiózis Alapítvány diósgyőri majorságában tett látogatást csütörtökön Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter.</p>

A Szimbiózis Alapítvány diósgyőri majorságában tett látogatást csütörtökön Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter. Az alapítvány közel 10 éve segíti a fogyatékos emberek rehabilitációját, foglalkoztatását. A szakminisztérium támogatásával nyílt lehetőségük a majorság kialakítására, ahol gondozottjaik növénytermesztéssel, állattenyésztéssel és egyéb szolgáltató tevékenységgel foglalkoznak.

A miniszter a látogatás után úgy fogalmazott, a majorságban nagyon jó példát látott arra, hogy a civilek, az önkormányzat, az alapítvány, a város cégei és a minisztérium összefogásával a fogyatékos emberek a társadalomnak ugyanolyan hasznos tagjának érezhetik magukat, mint bárki más.

Hasznosat tenni

Lamperth Mónika hozzátette: "A megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek foglalkoztatásához az állam jelentős összeggel járul hozzá. Támogatja azokat a cégeket, alapítványokat, amelyek ilyen embereket vesznek föl. Ez azért rendkívül fontos, mert az értelmes munka a fogyatékosok emberi önbecsülését és belső tartását megerősíti. Hiszen a sérült ember is úgy érzi, szeretne valami hasznosat tenni a környezetéért. Eredményeket azonban nehéz elérni mert az emberekben erős az előítélet, a munkaadók közül nem mindenki foglalkoztat szívesen fogyatékos munkavállalót.”

Új munkahelyek

A Szimbiózis Alapítvány elnöke, Jakubinyi László tájékoztatta a minisztert az eddig elért eredményekről, és javaslatot tett néhány olyan törvényi változtatásra, ami segítené a fogyatékos embereket foglalkoztató és gondozó intézményeket. Az elnök lapunknak elmondta: a majorságban jelenleg húszan dolgoznak, értelmi fogyatékosok és autisták. Nemsokára indul a főzőkonyha, ott is öten dolgoznak majd, de épül a lakóotthon, ami 12 fős bentlakásos intézmény lesz, újabb munkahelyekkel. Ide még várnak értelmi fogyatékos és autista jelentkezőket. Tervben van még egy erdei iskola felépítése, ahová az integráció jegyében általános iskolás gyerekeket várnak majd.

Tudott róla?
Magyarországon ma a fogyatékos emberek 7-10 százaléka dolgozik, az Európai Unióban ez 40 százalék. 2010-re az aláírt ENSZ-egyezménynek megfelelően 70 százalékra kell emelni a foglalkoztatottak számát a fogyatékosok körében.
A támogató és a támogatott

A Szimbiózis Alapítványt több éve ismerjük. Olyan munkáltató, amely nagyon komolyan veszi azokat a lehetőségeket, melyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához kapcsolódik. Az elmúlt három esztendőben több mint 60 millió forint támogatást kapott a Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központtól. Két oka van a fogyatékos emberek alacsony arányú foglalkoztatásának. Az egyik, hogy kockázatos dolog kilépni a biztos ellátó rendszerből a bizonytalan munkahelyre, a másik, hogy a munkáltatók inkább befizetik a rehabilitációs járulékot, mintsem megváltozott munkaképességű embert foglalkoztassanak.
Szabó József, a regionális munkaügyi központ főigazgatója

2006 közepétől dolgozom a majorságban. Többféle munkám van, gondozom az állatokat, fent, a kisházban pedig takarítani szoktam. Legjobban a takarítást szeretem. Az állatokat is kedvelem, kutyám is van és macskám is, de mivel mozgássérült vagyok, fizikailag a takarítás könnyebb. Nagyon jó, hogy itt dolgozhatok. Több okból is: először is, én aktív ember vagyok, aztán egy kicsit tudok angolul. Ide szoktak jönni külföldi segítők, így tudom gyakorolni egy kicsit a nyelvet. Más munkalehetőségem nem lenne, a mozgássérülteket nem szívesen alkalmazzák.
Páll Béla, a majorság egyik dolgozója

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!