Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.01.03. 06:14

Mit kaptak a hátrányban élők 2007-ben?

<p>Országszerte számos rendezvény hívta föl a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára az elmúlt évben, hisz 2007 az esélyegyenlőség éve volt az Európai Unióban.Csak hangzatos mondatokat vagy segítséget is kaptak a hátrányban élők? <A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/elbanas.pdf"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />&#160;<STRONG>Az egyenlő elbánás elve</STRONG></A></p>

Országszerte számos rendezvény hívta föl a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára az elmúlt évben, hisz 2007 az esélyegyenlőség éve volt az Európai Unióban. A kérdés szinte magától adódik: megkapták-e a megfelelő segítséget és odafigyelést a hátrányban elő emberekkel foglalkozó intézmények, egyesületek, alapítványok? Kérdésünkre Saláta Sándorné, az Értük-Velük-Együtt Egyesület elnöke válaszolt, aki több éve már, hogy szívén viseli a miskolci fogyatékosügyet.

Sokat vártak

- Sokat vártunk az elmúlt évtől, azonban az életbe lépő reformintézkedések hátrányosan érintettek bennünket - összegzett az elnök. - Bár azt tudjuk, hogy szükség van az egészségügyi rendszer átalakítására, de a sérült embereket nevelő családoknak számos pluszkiadással kell számolniuk. Az is nehezítette a dolgunkat, hogy rendkívül kevés pályázati pénz állt a civil szervezetek rendelkezésére Miskolcon, a pályázati feltételek túl szigorúak voltak, a Nemzeti Civil Alaptól pedig kevesebb pénz érkezett, mint 2007 előtt, de az is nagyon lassan és bürokratikusan. Erkölcsi oldala is van azonban az európai évnek: úgy érezzük, kicsit kedvezőbb lett a sérült emberek társadalmi elfogadottsága. Ezt azonban magunknak vívtuk ki - hangsúlyozta az elnök, aki beszámolt arról: nagyon fontos eredménynek tartja, hogy Miskolcon megalakult az Esélyegyenlőségi Tanács, melynek ő maga is tagja. Ugyanilyen fontos, hogy az évek óta jól működő Fogyatékosügyi Szakmai Műhely tagjai részt vehetnek az önkormányzat bizottságainak munkájában.

Összefogva

Ami pedig Saláta Sándorné saját egyesületét illeti, ő így fogalmazott:
- Kevés pénzből sok mindent csináltunk. Összefogva a miskolci sérült embereket ellátó intézményeket kirándulást, színházlátogatást, koncertlátogatást szerveztünk. A Fogyatékkal élők világnapja alkalmából a Földes Ferenc Gimnázium diákjaival együtt moziba vittük a gondozottakat, az év kiemelt programja pedig a nyár végi balatonmáriai nyaralás volt. Az egyesület jelentős szerepet vállalt a novemberi gálaműsor megszervezésében is, ahol a sérült emberek köszönték meg a támogatók segítségét.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!