Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.16. 09:23

Tízből hét munkáltató törvényt szegett

<p>A munkavédelem-, az ÁNTSZ-, az APEH-, a fogyasztóvédelmi hatóság, valamint a vám- és pénzügyőrség szakemberei tíz napon át tartó "Csillagszóró Hadművelete" rengeteg szabálytalanságot tárt fel Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében is.</p>

Negyvenöt hektoliter pancsolt fekete szesz, hamisított márkajelzésű csokitermék, több mint tízezer darab hamisított CD és DVD - ezek az információk ragadtak meg elsősorban a médiákban megjelent nagyobb fogásokból a szakhatóságok „Csillagszóró Hadműveletként” elnevezett és megtartott fokozott ellenőrzése során feltárt törvénytelenségek és szabálytalanságok nyomán. Országosan több tíz millió forint bírságot szabtak ki, és foglaltak le jelentős mennyiségű romlott, vagy valamilyen okból nem forgalmazható árút a szakemberek. A régióban és megyénkben tapasztalt kép is lesújtó.

Solymosi János, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Észak-magyarországi munkavédelmi Felügyelőség igazgatója arról tájékoztatott, hogy a megyében ellenőrzött több mint hetven munkáltató hetven százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot. Az építőipar- és a feldolgozóipari cégeknél hetven százalékot meghaladó volt a tapasztalat törvénytelenségek száma. A villamos szabadvezetékek közelében végzett (villanyszerelés) helyeken pedig valamennyi ellenőrzöttnél szabálytalanságot követtek el. Szankcióként felfüggesztő-, hiányosság megszüntető-, és foglalkozást megtiltó határozatok születtek., de valamivel több mint másfélmillió forintnyi munkavédelmi- szabálysértési- és helyszíni bírságot is kiszabtak.

Az országosan is ismertté vált negyvenötezer liter feketeszesz fogásra megyénkben, egy Ózd melletti családi házban került sor, ahol szélvédőmosó folyadékból, és különféle aromákból, valamint tiszta szeszből pancsolták az egészségre is ártalmas italt. A Vám- és Pénzügyőrség két személy ellen indított büntetőeljárást visszaélés jövedékkel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, mely cselekményükért akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak. A fináncok egyébként most bevetették a „szeszkommandót” is, és szakembereik mozgólaborral vonultak a megadott helyszínre. Nem kellett várni az elemzésre, mert a tetthelyen megvizsgálhatták az ellenőrzött árut.

Izsépy Andrea alezredes, a Vám-és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnoksága osztályvezetője érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy szervezet illetékességi területén 2007-ben jövedéki és büntetőeljárásokban lefoglalt és jogerősen elkobzott cigaretta megsemmisítését a napokban végezik el Sátoraljaújhelyen Continental Dohányipari Zrt. gyárában. Összességében nyolcszázezer szál csempészcigarettát semmisítenek meg. Az alezredes rámutatott, hogy az elkobzott és megsemmisítendő cigaretta forgalomba kerülése esetén a magyar államot a minimális adótétellel számolva is tizenegymillió forint jövedéki adóbevétel kiesés érte volna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!