Kárpátalja

2022.03.01. 10:23

Beregszászból jelentjük: pánik és remény

Rengetegen elhagyják az ostrom alatt álló országot, de sokan maradnak.

A magyar kisebbséghez tartozó Ratz György aktivista koszorút állít a kijevi harcok áldozatainak emlékére a kárpátaljai Ungváron

Forrás: Kisbenedek Attila/AFP

Fotó: AFP

A kárpátaljai határmenti területen élő lakosság pánikot érzékel, de közvetlen veszélyt nem. Egy Beregszászban élő, negyvenes éveinek végén járó házaspár ismeretségi körében nincs tudomásuk olyanokról, akik hirtelen felindulásból felpakolva elhagyták volna lakóhelyüket Magyarországra való menekülés céljából. Ők sem szándékoznak egyelőre útnak indulni. – Pánikot érzékelünk, de egyébként mi reménykedünk, hogy itt a közvetlen környezetünkben nem kerül sor harcokra. Kivárunk, nem indulunk el – mondja a feleség, Hajnalka.

 

Dráguló árucikkek

 

Február 24-én, miután a háború kitörésére ébredtek, Beregszászban a nap folyamán a boltokat megrohamozták az emberek: zsákszámra vásároltak burgonyát, amelynek ára több mint duplájára nőtt. A liszt is nagy mennyiségben fogyott, ami szintén drágább lett. Egyes boltokban már csak két kiló lisztet adtak fejenként. A benzinkutakon sorok állnak, február 25-től – a hírek szerint – már csak limitált mennyiséget (pénteken 100 litert, szombaton 20 litert) vásárolhattak tankolásonként, de az üzemanyag ára egyelőre nem változott. 

 

– A háború kitörése reggelén az emberek elrohantak a boltokba, hogy nagy mennyiségben bespájzoljanak a tartós élelmiszerekből. A felhalmozás önmagában nem sokat ér, hiszen háború esetén a víz- és az áramszolgáltatás is megszűnik, akkor pedig úgysem tudnak a liszttel sütni. Mi csak konzerveket vettünk. 

Másnapra úgy tűnik, ez a hév alábbhagyott. Az élet egyébként zajlik a maga szokásos medrében: minden hivatal és bolt nyitva van, az emberek dolgozni járnak. Egyes kereskedők elkezdtek nyerészkedni a keresett árukkal, és a dollár árfolyama emelkedett meg jócskán egyik napról a másikra – meséli Hajnalka férje, István. 

 

Kiderült, egyébként árucikk elérhető a piacon és a boltokban. István hozzátette, tudomásuk szerint jelenleg Kijev irányából indultak meg sokan Kárpátaljára, akik számára például Ungváron különítenek el befogadóhelyet. Az Ukrajnában élő külföldiek is elhagyják az országot. Beregszász belvárosában felismerhetőek a nem odavalósi autók, de nincs nagy forgalom. 

 

– Mi nem félünk, mert csak katonai támaszpontokat és repülőtereket támadnak, a civil lakosságot nem. Szerintem itt, Beregszászban a NATO-közelség védelmet jelent, hiszen Magyarország határán élünk, NATO-tagország 20 kilométeres határzónájában pedig megegyezés szerint nem lehet háborúzni. Az is előfordulhat, hogy egy hét múlva véget ér a háború – reménykedtek.

 

A hadkötelesek egy része menekül, mások bevonulnak

 

Ennek ellenére február 25-én a beregsurányi határátkelőnél három kilométeren keresztül torlódott a sor az ukrán oldalon található Asztély település központjáig. A hadiállapot bevezetése és az általános mozgósítás miatt a 18-60 év közötti ukrán állampolgárok számára ideiglenesen megtiltják a határátlépést. Az ukrán hatóság csak a nőket és gyermekeket engedi át, valamint azokat a férfiakat, akik Ukrajna területére előzőleg magyar útlevéllel léptek be. A magyar határrendészet nagyon jóhiszeműen jár el: honosítási okirattól kezdve személyi igazolványig bármivel átengedi az átkelőket. 

 

– Leginkább az idősek és a katonaköteles fiatalok hagyják el az országot, hiszen félnek a behívástól. Jelenleg viszont még nem indult el a behívók kézbesítése, csak a határátlépést tiltják meg épp azért, hogy ne legyen pánikszerű menekülés – rögzíti tapasztalatait István. 

 

– Önkéntes jelentkezésre már van lehetőség. A hírek szerint Ungváron nagyon sokan jelentek meg a toborzó irodákban. Mennek védeni a hazájukat, miközben életükben sosem fogtak fegyvert. De ez nem az én háborúm – szögezi le István.

 

A tiltás ellenére a határátkelőkön katonaköteles férfiak is várakoznak, és próbálnak átjutni. Ez esetben szigorúak a hatóságok, persze meg lehet próbálni – kapcsolatokon és kenőpénzen múlik minden, ami jellemző Ukrajna egészére.

 

Február 26-án egy beregsurányi nyugdíjas is nyilatkozott nekünk. Hozzá február 25-én éjjel érkeztek meg a rokonai Beregszászból, miután tíz órát várakoztak a határon. A katonaköteles családapa feleségével és két lánygyermekével érkezett; a család nem szeretné, ha a családfőt besoroznák. Magyar útlevéllel az ukrán hatóságok gond nélkül átengedték. Felesége és egyik gyermeke viszont ma visszatért Beregszászra. 

 

Arról számoltak be, hogy gyalogosan és járművekkel is sokan akarnak átkelni a határon. Beregszászban néhány iskolában alakítottak ki helyet a belső Ukrajnából érkezők elszállásolására. A távoktatás leállt, kéthetes szünidőt rendeltek el. A Beregsurányban élő nyugdíjas 26-án nem érzékelt nagyobb forgalmat a településen. Orbán Viktor látogatása ellenére sem, de tudomása van róla, hogy Beregsurány községházában is berendeztek egy húsz férőhelyes helyiséget, ahol ideiglenesen fogadják és étellel-itallal látják el a menekülőket. – A szomszédhoz tizennyolcan érkeztek tegnap a kint élő rokonok – mondta Margit, aki azt hallotta, hogy már a zöldhatáron is próbálkoznak az átjutással.

 

Beregszász polgármestere óva int

 

Babják Zoltán Facebook-oldalán február 25-én arról számolt be, hogy az üzleti láncok és a piacok elegendő tartalékkal rendelkeznek a stratégiai termékekből és árucikkekből. A beregszászi polgármester arra inti a lakosságot, hogy ne essenek pánikba, s kizárólag hivatalos forrásokból informálódjanak. 
Másnap arról is tájékoztatott, hogy kistérségük lakossága feltételezhetően a felére csökkent. Az utcákat, házakat a legjobb tudásuknak és lehetőségeiknek megfelelően meg fogják óvni a stratégiailag fontos objektumokkal együtt. Az élelmiszerek, a kenyér és az üzemanyag még rendelkezésre áll, de mivel kétséges az utánpótlás biztosítása, lépéseket fognak tenni, hogy a kiépített humanitárius folyosón tudják pótolni a készleteket. Készek fogadni a menekülteket is az országból, és segítséget nyújtani szállás és étkeztetés tekintetében. Előre is köszöni a segítségeket, amelyek a jelenlegi szükségletek kielégítésére irányulnak: alapélelmiszerekre, üzemanyagra és tisztálkodási szerekre van leginkább szükség.

 

Krajnik Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!