Utazás

2018.06.06. 15:03

Vigyük, ami kell, de legyünk praktikusak - Tanácsok a világutazótól

Debrecen - A csomagolásnál ügyeljünk arra, hogy semmi fontos ne maradjon otthon.

Debrecen - A csomagolásnál ügyeljünk arra, hogy semmi fontos ne maradjon otthon.

Kisebb és nagyobb bőröndre is szükségünk van, bárhová és bármilyen közlekedési eszközzel is utazunk – tanácsolja Becsi Etelka újságíró, fotóriporter, életmódtanácsadó és idegenvezető, aki öt kontinens közel 60 országában járt már.

– A kétféle nagyságú uta­zótáskának kifejezetten a repülőutaknál van jelentősége, hiszen ott mi és a csomagjaink külön helyen vagyunk, és az út során természetesen vannak szükségleteink, kötelező teendőink is. A nagyobb bőröndbe, amelyet poggyászként fel kell adnunk, a nyaralásunk tartózkodása alatt szükséges öltözetet, tisztálkodási szereket, valamint szabadidős tevékenységünkhöz kellő eszközöket (például könyv) tegyük.

Az utastérben velünk lévő kézipoggyászba, a „kisbőröndben” legyenek az úti-, és személyes okmányaink, gyógyszereink, gyors tisztálkodáshoz szükséges kendő, no meg, gondolva, hogy csomagunk később érkezik meg (ilyen is előfordul), egy váltás fehérnemű. Ha autóval, vonattal vagy busszal utazunk, akkor is legyen nálunk egy „kisbőrönd”, mert mégsem túrhatjuk fel a csomagokat bármilyen apróságért.

Utasbiztosítást, menjünk bárhová és bármennyi időre, célszerű kötni. Tudjuk, úgy sem történik semmi, de ha mégis…”

– folytatja Becsi Etelka, majd áttér az egzotikus tájakra vezető utaknak szóló higiéniai és étkezési tanácsokra.

Fő az egészség!

– Bárhová is mentem eddig, én védőoltást soha nem kértem. Ugyanis az utazási irodák a csoportjaiknak az európai emberek számára biztonságos körülményeket kínálnak – tette hozzá.

Egészségünk megőrzése érdekében azonban célszerű betartani néhány szabályt. Becsi Etelka úgy véli, étkezni csak a szálloda kínálatából szabad; és legyen bármennyire csábító is az utcai árus kínálata, abból nem eszünk. Csak palackozott vizet iszunk, még a szállodában is. Jégkockát nem kérünk az italainkba.

És még egy tanács, ami az egészségünket óvja és nem az étkezéssel függ össze: ha meleg égtájakra és főleg tengerpartra utazunk, bőrünket készítsük fel az ottani erősebb fény- és UV-sugárzási viszonyokra. Tehát napozzunk egy kicsit előre.

Nyaralás előtt írjunk listát!

Biztos előfordult már a kedves olvasókkal is, hogy valamit otthon felejtettek a nyaraláskor. Általában a bepakolás az utolsó estére marad, a nagy izgalomban azonban néha kimarad egy-két dolog, ha nem figyelünk oda. Hasznos lehet az indulás előtt egy lista, melyre fel vannak írva azok a dolgok, amik kellenek majd a nyaraláskor. A legfontosabbak: utazási okmányok, személyi igazolvány, útlevél, TAJ kártya, EU-s egészségügyi kártya (amennyiben rendelkezünk ilyennel), pénztárca (váltott pénz és bankkártya). Célszerű utánajárni, hogy az adott országba, ahová megyünk, mit szabad kivinnünk. Segítséget találhatunk többek között a NAV honlapján, az utastájékoztató menüpontban. Ajánlott utazásaink előtt utasbiztosítást kötni, amely több dologra is kiterjedhet, köthetünk például beteg-, baleset- és poggyászbiztosítást is. Érdemes minden eshetőségre felkészülni.


[related-post post_id="3569201"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!