Uncategorized

2012.11.04. 08:56

Prima díj jelöltek - Vajda Tamás

1959-ben Jászberényben látta meg a napvilágot. Az általános és középiskolai tanulmányok utána Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia-testnevelő szakára nyert felvételt, de tanulmányainak sora nem fejeződött be a főiskola elvégzésével.

1959-ben Jászberényben látta meg a napvilágot. Az általános és középiskolai tanulmányok utána Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia-testnevelő szakára nyert felvételt, de tanulmányainak sora nem fejeződött be a főiskola elvégzésével.

Következett a Magyar Testnevelési Egyetem úszás szakedzői szaka, majd a Janus Pannonius Tudományegyetem Természettudományi kar egyetemi testnevelő tanári kiegészítő szaka.

Edzői tevékenységét 1982. február 1-jén kezdte el a Nyíregyházi Vasutas Spartacus Egyesület Úszó Szakosztályánál. Kezdetben utánpótláskorú úszók felkészítése volt a feladata, emellett részt vállalt a szakosztályban folyó úszótanfolyamok lebonyolításában. Versenyzői egyre több megyei és országos korosztályos versenyen lettek bajnokok és helyezettek. 1987-től Szabó Tünde révén nemzetközi szinten is több kiváló helyezésük volt. 1992-től a szakosztály vezetőedzője lett, 1988-tól Széchy Tamás mellett a magyar úszó válogatott munkáját segítette. 2003-tól versenyzőjével, Kovács Ritával a hosszútávúszásban kiemelkedő nemzetközi hírnévre tettek szert. A nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket elérő versenyzők mellett mindig nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás korú versenyzők felkészítésére is. Ennek eredményeként folyamatosan volt 4-5 korosztályos válogatott úszója is. Közülük 1997-ben Pécsi Anett az Ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett egy ezüst és egy bronzérmet, sajnos ezután az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait. 2000-től utánpótláskorú versenyzők úszó felkészítését végezte a helyi Nyír Triaktív SE-ben, ahol több országos bajnok került ki a kezei alól. 2009.január 1-jétől a Debreceni Sportcentrum Kft. keretein belül működő úszószakosztályhoz szerződött. Kiemelt feladata lett Risztov Éva és az ifjúsági korú Szána Zsombor – olimpiai „A” kerettagok – felkészítése. Éva négy év kihagyás után a nyílt vízi úszás 10 km-es versenyszámában kiemelkedő 7. helyezést ért el az Eb-n, minden tapasztalat nélkül. Zsombor kvalifikálta magát az Ifi Eb-re és az először megrendezett Ifjúsági Olimpiára is, előbbin harmadik, utóbbin hetedik helyezést szerzett. Az idei londoni olimpián Risztov Éva olimpiai bajnok lett.

2011. szeptember 1-jétől a Nyírsuli úszószakág vezetője. Munkáját több kitüntetéssel ismerték el, 1992-ben Kemény Ferenc Díjban, 1993-ban Mesteredzői Díjban részesült. 1987- 2010 között tíz alkalommal az Év legjobb edzője Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!