Szigetszentmiklós

2013.06.19. 00:36

Múzeumok Éjszakája Egyéjszakás kaland – hogy minél több kulturális élmény szülessen!

Idén június 22-én lesz a Emberi Erőforrások Minisztériumának legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája, amelyen országszerte több mint 300 intézmény ezernél is több programmal – különleges tárlatvezetéssel, foglalkozásokkal, előadásokkal, koncertekkel várja

Van néhány kiállítás, amely ezen az éjszakán látható utoljára, ilyen a Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját is őrző, debreceni Déri Múzeumban látható Déri Frigyes egyiptomi gyűjteménye, a kecskeméti Cifrapalotában a hazai kutatások során előkerült leglátványosabb lelet-együttesekből álló régészeti tárlat, vagy a Holokauszt Emlékközpont Emlék-képek – Feledhetetlen XX. századi élettörténetek című időszaki kiállítása, ahol a 100 éve született világhírű fotós, Robert Capa 8 eredeti képe mellett az irodalom, a színházművészet, a sport, a tudomány, az építőművészet és a cirkuszművészet ikonikus alakjainak rövid életútjába pillanthatunk bele. A fertődi kastélyban viszont éppen ezen az éjszakán lehet először megtekinteni az Esterházy kincstár éremgyűjteményének legszebb darabjait, a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeumban pedig a helyi öblösüveggyár 120 évének legkülönlegesebb termékeit, ráadásul egy üveghuta éjszakai műszakjába is bekapcsolódhatunk.

A kisebbek több helyszínen is részt vehetnek különféle gyermekprogramokon: bábkészítésen, kincsvadászaton vagy bűvészelőadáson, készíthetnek szellemlabirintust, megnézhetik a 4,5 millió Pannon-tengeri csigából készült, Guinness rekordra nevezett Csigaparlamentet Keszthelyen, vagy fényképezkedhetnek kígyókkal és elefántokkal a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren. A nagyobbak elmehetnek az Egri Vitézlő Oskola fáklyás felvonulására, vagy a Neszmélyi Hajóskanzenben bejárhatják a kuriózumnak számító, Lajta monitor nevű, nemzetközi szinten is számon tartott műemlék hadihajót. A Kecskeméti Ifjúsági Otthonba látogatók megtudhatják, mi az a gőzpunk, ismerkedhetnek a barbárok fegyvereivel és ruházatával, de ókori ételeket is kóstolhatnak a Szépművészeti Múzeumban, valamint kortárs fotóművészeti szabadtéri slideshow-t nézhetnek a Mai Manó Ház előtti kivetítőn.

Budapesten a belépés 6 éves kor alatt díjtalan, 6-18 éves kor között a karszalag 600 Ft, felnőtteknek pedig 1500 Ft, ezekkel ingyenesen igénybe vehetők a BKK múzeumi és menetrend szerinti járatai 22-én 18.00 órától 23-án hajnali 2.00-ig. 

Érdemes tehát előre tervezni és szervezni, hogy a bennünket érdeklő helyekre eljuthassunk. Ehhez kíván segítséget nyújtani www.muzej.hu honlapunk is.

Jó böngészést, viszlát szombat éjjel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!