Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.05.02. 19:54

Görög katolikus templombúcsú Kisvárdán

Kisvárda - A búcsú az ótörök eredetű szónak többféle jelentése él a magyar nyelvben. Jelent bűnbocsánatot, búcsúvételt, zarándoklatot, átvitt értelemben sokadalmat. Így nevezik a templom védőszentjének évenként ismétlődő ünnepét is.

Kisvárda - A búcsú az ótörök eredetű szónak többféle jelentése él a magyar nyelvben. Jelent bűnbocsánatot, búcsúvételt, zarándoklatot, átvitt értelemben sokadalmat. Így nevezik a templom védőszentjének évenként ismétlődő ünnepét is.A kisvárdai görög katolikus templomszentelését az egyházi nagygyűlés 1897. június 20–ára tűzte ki. A templom védőszentjének Szent György (270 körül – 303. április 23.) római kori katona és keresztény mártírt választották. Szentté avatását a legtöbb keresztény egyház elismeri; egyike a leghíresebb katonai szenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. A György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi. A templom és védőszentjének ünnepét rendszeresen megtartják.

Azóta minden évben, most április 28–án, vasárnap tartották meg a templom ünnepet, így emlékezve a templom születésnapjára, s védőszentjére.

Körmenet a park körül

Az ünnepi szent liturgiát Mosolygó Béla esperes vezette, míg az ünnepi prédikációt Kiss Andor rozsályi esperes–parókus tartotta. A szent liturgián részt vettek az itt szolgált káplánok s a kerület papjai, összesen tizennyolcan voltak részese a liturgiának. A liturgia ünnepélyességét a hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium énekkarának közreműködése emelte Kovácsné Csinószki Mária ének–zenetanár, karvezető, egyházzenész vezetésével. A szentmise végén körmenettel tisztelegtek mintegy fél ezren, akik mindannyian részesültek a miroválás szent élményében.

Választékos szeretetlakoma

A szomszédságban pedig készültek a finomabbnál finomabb étkek, így körömpörkölt–disznófüllel, babgulyás, szarvas raguleves, kenyérlángos, fánk, lángos, rizottó s az ajakiak, a református iskola görög katolikus hittanosainak szülei mintegy ezer töltött káposztával várták a vendégeket. Több mint ezer adag különféle étel várta a szeretetlakoma vendégeit. Több önzetlen segítő aktív részvételével vette ki részét a vendéglátás sikerében. Ebéd alatt az Ifjú Ligetkék Népzenei Együttes, Fekete Krisztián vezetésével szórakoztatta a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!