Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.24. 13:48

Gyermeket nevel az egyház Újfehértón

<p>Újfehértó - Az új óvoda új nevelési alternatívát kínál az Újfehértón élő kisgyermekes családoknak.</p>

Hamarosan kibővül a szabolcsi kisvárosban az óvodai ellátás köre: egyenlőre két óvodai csoporttal, azaz körülbelül 50 gyerekkel kezdi meg működését a Görög Katolikus Óvoda, amely a Széchényi utcai általános iskola épületébe költözik be.

A fenntartó, a Hajdúdorogi Püspöki Hivatal Nyíregyházán, Hajdúdorogon, Miskolcon, Felsőzsolcán és Rakacaszenden jelenleg is működtet hasonló intézményeket, így nem tekinthető tapasztalatlannak az óvodalapításban.

– A katolikus egyház missziójának, küldetésének tartja az oktatást, így került sor arra, hogy megvásároljuk az iskola épületét, amelyben szeptembertől fog működni az új ovi – mondta el dr. Sivadó Csaba, a Hajdúdorogi Egyházmegye oktatási referense. Az önkormányzat feltételként szabta, hogy 10 évig nem szüntetheti meg az új fenntartó az oktatási-nevelési tevékenységét az épületben. Garanciát vállaltunk még többek között arra, hogy két éven belül ezt a két csoportot négy csoportra bővítjük, ez már komoly, 100-120 közötti gyermeklétszámot jelent.

Hitre nevelés

A kezdeményezés egyébként nem új keletű: évekkel ezelőtt, úgy 8-9 éve az önkormányzat megkereste a Püspöki Hivatalt, hogy szívesen megosztaná közoktatási feladat ellátási kötelezettségét az egyházzal.

– A különbség most az, hogy nem az oktatási feladat kötelezettségének az átvétele történt, hanem az épület megvásárlásával adódott lehetőség arra, hogy Újfehértón egyházi fenntartású óvoda kezdje meg működését – tette hozzá a referens. A pedagógiai program tartalmazza azokat a kitételeket, amelytől katolikus színezetű lesz, de közben teljesíti a szakmai kritériumokat is.

 – Katolikus szellemben, a hit irányában nagyobb figyelemmel, de játékosan fogjuk nevelni a gyermekeket. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy református vagy evangélikus gyermekeket nem fogadunk, inkább arról van szó, hogy a szülőnek vállalnia kell, hogy ebben az óvodában gyermeke nevelése, oktatása a katolikus hit szellemében történik. – hangsúlyozta Sivadó Csaba.

Az épületet július elsejétől veheti birtokba az új tulajdonos, aki közben előfelmérést is készített az igényekről: körülbelül 50-60 gyermek szülei gondolták úgy, szívesen járatnák a gyermekét az intézménybe. – Ötezer fölött van a görög katolikusok száma a városban, nagyjából ugyanennyi a római katolikus, tehát van miből meríteni, nem beszélve arról, hogy intézményünk választási lehetőséget kínál, így egészséges versenyszellem alakul ki az óvodák között, ami rövid időn belül színvonalnövekedést eredményezhet.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!