Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.09. 16:30

Tragikus balesetek hete Szabolcsban

<p>Szabolcs–Szatmár–Bereg megye - Gyász, szomorúság és düh: négy nap alatt hárman haltak meg a megye útjain.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/buntetes-baleset-tragedia-41-es-fout.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/baleset-tragedia-halalos-baleset-segitseg.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:22: Szigorúbb felelősségrevonást követel

A közlekedési szakember, aki a Magyar Autóklub Észak-alföldi Regionális Szervezetének nyíregyházi elnöke a száguldozók és az ittas vezetők megfékezésére további bekeményítésektől sem riadna vissza.

Örvendetes ugyan, hogy – az EU-irányelveinek is megfelelően – elkezdődtek a szigorítások a közúti közlekedésnek a mainál jóval fegyelmezettebbé tételére, ám még rengeteg a tennivaló – jelezte a közlekedés biztonságának javítására irányuló civil törekvéseiket a szomorú heti statisztika kapcsán Szaszala László a Magyar Autóklub Észak-alföldi Regionális Szervezetének nyíregyházi elnöke.

– A Magyar Autóklub is igyekszik megtenni mindent, a múlt évben már 1300(!) emberáldozatot követelő közúti balesetek csökkentésének érdekében – utalt az Autóklub ingyenes csúszós pálya kipróbálási akcióira, illetve hasonlóknak az autós oktatásba illesztésére tett javaslatukra a régiós elnök.

Az ismert közlekedési szakember azonban további bekeményítésektől sem riadna vissza:
– A legtöbb bajt okozó, agresszív gyorshajtók ellen mind több, a forgalomban elvegyülő mobil trafipaxot kellene bevetni. Ki kell zárni a lehetőségét, hogy a száguldozó – legyen az bár ki is – pénzzel „elintézze”, hogy a jogsi a zsebébe maradjon, ezért a jelenleginél is szigorúbb büntető pontrendszert kellene életbe léptetni, ami könyörtelen jogosítvány bevonással fenyegetve komolyabb visszatartó erőt jelentene. Olyan korszerűvé kell tenni a közúti ellenőrzést, hogy a két jogosítványúak, a hamis vezetői engedéllyel közlekedők éppúgy azonnal kiemelhetők legyenek, mint a jogsi nélkül hajtók. Végül pedig, mivel a jelenlegi felelősségre vonás nem áll arányban az emberi életek közúti veszélyeztetésével, a bírósági ítéleteket is keményíteni kellene, hiszen az ittasság, a száguldozás ténye erősen tendál a szándékos emberöléshez – tette hozzá Szaszala László.

15:05: A 41-es főúton közlekedők az új kamerákkal felszerelt járőrkocsikra is számíthatnak. Célja, hogy a szabályok betartására, egyáltalán fegyelmezettebb magatartásra kényszerítse a közlekedőket.

Kísértetiesen hasonló körülmények között történt balesetek követeltek emberéleteket rövid időn belül a 41-es főúton: a tragédiákhoz vezető eseteknél balra kanyarodási szándékkal lassító autónak ütközött hátulról egy másik jármű. A rendőrség mostantól fokozottan ellenőrzi a 41-es forgalmát, az itt közlekedők sebességmérésre és az új kamerákkal felszerelt járőrkocsikra is számíthatnak – tudta meg lapunk Fülöp Gergely rendőr főhadnagytól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Megyénkben az objektív felelősség bevezetésétől számított néhány nap alatt (2008. május 2-8. közötti időszakban) kiszabott bírságokról 159 határozat született több mint 6,7 millió forint összegben. Egy esetben 130 ezer forint összegű bírságot róttak ki arra az autósra, aki 50 helyett 105 kilométer/órás sebességgel hajtott. A fokozott ellenőrzések és bírságolások célja, hogy a szabályok betartására, egyáltalán fegyelmezettebb magatartásra kényszerítse a közlekedőket, s hogy megelőzzük az elmúlt időszakhoz hasonló tragédiákat – emelte ki kérdésünkre a szóvivő.

14:40: Az autópálya jelenthetne megoldást

– Megdöbbenéssel fogadjuk a halálos balesetek hírét – mondta el érdeklődésünkre Kiss István, Apagy polgármestere. – Sajnos, valamennyi balesetnél az emberi felelőtlenség játszott szerepet. Részben a figyelmetlenség, részben a nagy sebesség jelenti az okot. A 41-es főút településeket vág ketté, Napkort, Apagyot, Leveleket.

A kereszteződéseket közlekedési lámpákkal lehetne biztonságosabbá tenni, ám azok kiépítése sok millió forintot igényelne, s erre az önkormányzatoknak nincs pénzük. Nagyon sok autó, kisteherautó közlekedik erre, amelynek a célja Románia. Ha megépülne az autópálya, a külföldre utazók azt vennék igénybe, így akár a felére is lecsökkenne a 41-es főút forgalma, s biztonságosabb lenne.

13:25: Kollégánk érkezett az elsők között

A csütörtök délután történt tragikus végű közúti balesethez elsők között érkezett Gál Attila, aki munkatársunk. Ő is próbált segíteni a bajba jutottakon, erre így emlékezett:

Először azt láttam, hogy valamiért nem tudunk továbbmenni, majd láttam a keresztbe fordult kamiont. Kiszálltam, a kocsit biztonságos helyre állítottam, majd megláttam az eltorzult kiskocsit. Odamentem, és a kamionból leszedett feszítővassal próbálták az ajtót kifeszíteni de sikertelenül. Ekkor visszarohantam az autómhoz, mert annak a tetőcsomagtartóján volt egy hosszú erős vas, négyen vagy öten belekapaszkodtunk, úgy sikerült az ajtót kifeszíteni.

A hátul ülő gyermekek közül a jobb hátsó ülésen lévő eszméleténél volt, a bal hátsó ülésen lévő nem, de akkor még reménykedtünk, hogy a mentőknek sikerült életben tartani. Azt, hogy ki volt a kamion vezetője nem tudom, de gondolom ő is ott volt köztünk, amikor az ajtót kifeszítettük. Sajnálom a gyermeket, és sajnálom a családot is, akiket ilyen tragédia ért.

- Mint arról korábban beszámoltunk egy 15 éves fiú a helyszínen életét vesztette, amikor a 41-es főúton a 12-es km szelvénynél Napkor határában autójukba rohant egy kamion. A rendőrség műszaki szakértő bevonásával vizsgálja a körülményeket.

Fokozott közlekedési ellenőrzés a 41-es főúton

Egy 15 éves napkori fiú vesztette életét a csütörtök délutáni közlekedési balesetben a 41-es főút 12-es kilométerszelvényében. A kamasz annak az autónak a hátsó ülésén utazott, mely balra kanyarodási szándékkal lassított a kereszteződésben, amikor hátulról belerohant egy pótkocsis teherautó. A személyautót egy 17 éves fiú vezette, ő és mellette ülő társa könnyen, a másik hátsó utas súlyosan megsérült.
A 41-es főúton hétfőn is egy balra kanyarodási szándékkal lassító autónak ütközött hátulról egy másik jármű. A baleset akkor is emberéletet követelt.
A rendőrség mostantól fokozottan ellenőrzi a 41-es főút forgalmát. Az itt közlekedők sebességmérésre, és az új kamerákkal felszerelt járőrkocsikra is számíthatnak - tudtuk meg Fülöp Gergely sajtóreferenstől.

10:25: Több kisebb baleset mellett két tragikus karambol is történt a 41-es számú úton négy nap leforgása alatt: hétfőn Apagynál egy férfi halt meg, amikor kanyarodás közben autójába hátulról belevágódott egy másik személykocsi.

Csütörtök délután nem messze az említett helyszíntől, Napkor határában szinte ugyanilyen baleset történt: a főútról egy mellékútra kanyarodó autóba csapódott hátulról egy pótkocsis kamion, melynek következtében három személy súlyosan megsérült, a hátul utazó gyermek pedig meghalt. Mindkét esetben a vétlen gépjárműben utazók sérültek meg. Kisarnál idős bácsit gázolt halálra egy autó, az áldozat vélhetően nem adta meg az elsőbbséget a járműnek. Ezenkívül Nyíregyházán és környékén is történtek közúti balesetek, amelyekben több személy megsérült.

Cikkünkben – a rendőrség és az Autóklub illetékeseivel, valamint a települések polgármesterei segítségével – arra keressük a választ, mi okozza az ilyen baleseteket, mennyire figyelünk az úton egymásra, valamint milyen intézkedések vethetnének gátat a sokszor esztelen száguldásnak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Gyermekhalál a 41-es főúton Napkornál
    Nyíregyházától 12 km-re, Napkor határában egy pótkocsis kamion hátulról belevágodott egy személygépkocsiba. Az autót maga alá gyűrte, három személy megsérült, a hátul utazó gyermek pedig a helyszínen életét vesztette.   
  • Tragikus baleset a 41-es főúton Apagynál
    Egy 30-35 év körüli férfi vesztette életét és 3-an megsérültek abban a karambolban, ami hétfőn történt a 41-es főúton Apagy közelében.  
  • Halálos kerékpáros baleset Kisarnál
    Kedden délelőtt Kisar és Fehérgyarmat között személygépkocsi kerékpárost gázolt. A 78 éves biciklis férfi a helyszínen életét vesztette

- Varró Zsolt, Pusztai Sándor, M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!