Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.19. 14:32

Megjelent a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle

<p>Nyíregyháza - Megjelent a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle idei második száma. A megyei folyóirat folytatja Nyíregyháza új monográfiája már elkészült fejezeteinek közlését, ez alkalommal Kujbusné Mecsei Éva főlevéltáros „A megváltakozás időszaka” című tanulmánya olvasható, amely a második (Károlyiakkal kötött) örökváltságot részletezi.</p>

Zsoldos Ildikó a szabolcsi tulipános mozgalom történetét dolgozta fel. A mozgalom, amelynek egyik központi személyisége gróf Vay Gáborné született Zichy Mária grófnő („a legmagyarabb grófné”) volt, az 1900-as évek elején szűk egy évtizedig és a nők közéleti tevékenységének fontos terepeként működött.

Malakucziné Póka Mária tanulmányában elemzi a megye gazdaságának 2000–2006 közötti főbb mutatóit, pozícióját az országban és a régióban. Az interjúsorozatban O’sváth György nagykövettel, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnökével a csengerújfalusi O’sváth-család hatszáz évéről beszélgetett Marik Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!