Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.23. 09:29

Első fokon felmentették a Nyírsuli vezetőjét

<p>Nyíregyháza -&#160;B. László és társaival szemben folyamatban lévő büntetőeljárásról a Nyíregyházi Városi Bíróság a következőkről tájékoztatta portálunkat!</p>

A Nyíregyházi Városi bíróság 2008. május 20. napján meghozott ítéletével I.r. B. László és II.r. P. Ágnesvádlottakat 1 rb. társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, 1 rb. társtettesként, folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétsége,III.r. Cs. Imre vádlottat 1 rb bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, 1 rb társtettesként, folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétsége miatt emelt vád alól bebizonyítottság hiányában  felmentette.

A Nyíregyházi Városi Ügyészség vádiratában foglaltak szerint  I.r. B. László vádlott, mint a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Kht ügyvezetője, és a II.r. P. Ágnes – mint a Kht. képviselője - között olyan megállapodás jött létre, hogy 2002. november 1. napjától az I.r. vádlottal a saját gépjármű hivatalos használatáért költségtérítésben részesülhet.

II.r. vádlott a Kht. gazdasági vezetőjeként tevékenykedett 2001. július 2. napjától.

A Kht. és a II.r. vádlott között 2001. július 2. napján a fent hivatkozotthoz hasonló tartalmú megállapodás jött létre, előbb 100.000 Ft, majd 2004. januári módosítást követően az év végéig terjedő időre havi 130.000 Ft költségtérítésre.

III.r. Cs. Imre vádlott, mint csoportvezető, állt munkaviszonyban a Kht-nál, 2001. július 2. napjától. Vele az I.r. a fenti kettőhöz hasonló tartalmú megállapodást kötött előbb havi 30.000 Ft, majd havi 65.000 Ft, később 2003-2004. évre havi 75.000 Ft-ra.

A hivatkozott időszakban hatályos személyi jövedelemadóról szóló jogszabályok alapján igazolás nélkül elszámolható adómentes költségként az az összeg volt kifizethető, amely a költségtérítés és a kiküldetési rendelvényekben feltüntetett km távolság szerint az üzemanyagnorma és az APEH által közzétett üzemanyagár figyelembevételével kifizetett összeg.

A vádirat állítása szerint erre figyelemmel a vádlottak valótlan tartalmú kiküldetési rendelvényeket készítettek, s ez alapján kérték a költségtérítés kifizetését.

A vádirat szerint az I.r. vádlott által jogosulatlanul megszerzett pénz összesen 2.708.902 Ft volt, melyből 86.823 Ft térült meg. I.r. vádlott vagyonkezelési kötelezettség szándékos megszegésével összefüggésben 6.351.180 Ft vagyoni hátrányt okozott, melyből 115.384 Ft utólag megtérült.

II.r. vádlott összesen 2.131.915 Ft-ot vett fel, melyből 28.561 Ft térült meg, III.r. Cs. Imre vádlott összesen 1.510.363 Ft összegű pénzt vett fel a fenti módon jogosulatlanul 2003-2004. évben.

Továbbá I.r. vádlott terhére rója a vádirat azt is, hogy a II-III.r. vádlott jogosulatlanul felvett pénzösszegei esetében a kiküldetéseket igazolta, és a kifizetéseket engedélyezte.

Az ügyészségi vádirati állításoktól eltérően a Nyíregyházi Városi Bíróság álláspontja az volt, hogy nem sikerült a vádhatóságnak bizonyítania, hogy a hivatkozott kiküldetési rendelvényekben szereplők mögött tényleges utazás nem volt, hogy a kifogásolt utazások nem történtek meg. Erre tekintettel mentette fel bebizonyítottság hiányában a Városi Bíróság a vádlottakat. Az ítéletet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést, így az nem jogerős. A fellebbezés elbírálására jogosult Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság jogerős döntéséről a későbbiekben tájékoztatni fogjuk - tájékoztatott Nyakó Zsuzsanna.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!