Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.06. 18:04

Elmenni vagy maradni jobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?

<p>Nyíregyháza - Nem könnyű döntés a családtól távol dolgozni, sokszor viszont ez az egyetlen lehetőség.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/karrier-foiskola-egyetem-diploma-allas-munka-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:57: Alapítvány a fiatalokért

– Tenni kell valamit a fiatal értelmiség, a képzett munkaerő elvándorlása ellen! – adta ki a jelszót a 12 évvel ezelőtt létrehozott Human-Net Alapítvány, amely a kimondottan a megyénkből indult és felsőfokú tanulmányaikat az ország más pontjain folytató fiatal szakemberek „visszacsábítására” jött létre.

Abban is egyedülálló volt, hogy a megye öt nagy cége (Alkaloida, Carl Zeiss Hungária, Szabolcs Gabona Rt., Szabolcstej Rt., Várda Drink Rt.) alapította, mivel szükségük volt a képzett utánpótlásra.

A főváros és az ország nyugati részének vonzereje azóta sem gyengült, sőt, az uniós tagsággal kiterjedt a nemzetközi színtérre. Az alapítvány lehetőségeihez mérten információkkal, álláskeresési tréningekkel, munkahelyi kapcsolatok építésével, szakdolgozati témák kiajánlásával segíti az egyetemi-főiskolai hallgatókat.

14:45: A fiatalok helyben tartásának jó példájával szolgál a nagyecsedi önkormányzat: a pályakezdő diplomások 3-4 százalékának munkatapasztalat szerzés címen, állami támogatással munkalehetőséget biztosítanak a város intézményeiben. Mint Kovács Lajos polgármester tájékoztatott, az említetteken túl jelentős számban – évi mintegy 300 fő – foglalkoztatnak közhasznú-, közcélú- és közmunkában nagyecsedieket.

10:00: Lassan ismét elérkezik a záróvizsgák és az államvizsgák ideje a főiskolákon és az egyetemeken. A hallgatók számára azonban ez csak a „kisebbik” nehézség, a végzés után a jó állás megtalálásába viszont sok frissdiplomás bicskája beletörik. Sokan ezért úgy döntenek, hogy boldogulásukat messzebb, nem ritkán több száz kilométerrel arrébb szeretnék megtalálni.

Cikkünkben utánajárunk annak, vajon egy diplomás számára menni vagy maradni jobb megoldás. Megyénk települései mennyire „diplomásmarasztalóak”, mit és mennyit tudnak segíteni a hallgatóknak abban, hogy az iskola befejezése után szülőhelyükön maradva tudjanak tenni saját és szülőföldjük boldogulásáért.

Órák helyett pásztorórák?
Elterjedt a hír, miszerint a legóvatosabb becslések szerint is 200 egyetemista vagy főiskolás lány prostitúcióból fizeti tandíját.

Évente 700 orvos távozik az országból
Az uniós csatlakozás óta becslések szerint évente 700 magyar orvos távozik az országból és csak 150 érkezik külföldről - hangzott el azon a szerdai konferencián, amely az egészségügyben dolgozók munkaügyi helyzetéről, lehetőségeiről tartottak.

Diploma a zsebben
Tavaly nyár óta diplomás ember. Szülei fürödtek a boldogságban, amikor fiúknak átadták azon a júniusi délelőttön a diplomát.

 

- Koncz Nóra, Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!