Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.25. 18:12

Önhikis önkormányzatok csődközelben Szabolcs-Szatmár-Bereg megybéen

<p>Nyíregyháza - Forráshiány miatt sok helyi önkormányzatnak már a működésre is hitelt kell fölvennie az ÖNHIKI-s szabályok folytonos szigorítása miatt, hívta fel a figyelmet csütörtöki megyeházi sajtótájékoztatóján két gyakorló polgármester.</p>

Meg kell előzni, hogy csődhullám söpörjön végig az önkormányzatoknál, megyénk települései közül például első sorban annál az egyharmadnál, amelyik az ÖNHIKI-s törvény folyamatos szigorítása következtében már pályázatot sem tud benyújtani az ÖNHIbájunkon KÍvül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatoknak törvény által biztosított támogatásra.

Ekként foglalta össze Karakó László a megyei önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője, Gávavencsellő polgármestere a csütörtöki megyei közgyűlésen is tárgyalt „siralmas valóságot„ azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Lipők Sándor tanácsnokkal, Kemecse polgármesterével közösen tartottak a megyeházán.

Elhangzott, összesen kétszázezren élnek megyénkben olyan „önhikis„ településeken (az összes önkormányzat 80 százaléka ilyen), amelyek az említett szigorítások miatti veszélyeztetettség különbző fokozatinál tartanak. Vagy be sem tudják adni pályázatukat, vagy elvonják a nekik egyébként járó támogatás 70 illetve „csupán„ 50 százalékát.

A legnagyobb probléma az, hangsúlyozták a tájékoztatón, hogy miközben a forráshiányos önkormányzatok jogosultsága növekedett, hiszen kötelező többlet feladatokat kaptak és a helyzetük fokról-fokra rosszabbodik, a támogatásra központilag szánt összeg csökkent, 2006-ról 2007-re például 30 százalékkal.

Égy közelgő csődhullámot megelőzendő, a megyei politikusok azt javasolják, hogy a porbémákkal küzdő önkormányzatokat segítő szándékkal meg kell vizsgálni az erre hivatott szakembereknek a megyei önkormányzat feliratban kéri a kormányt, hogy a pályázatok második félévi elbírálása előtt tekintse át a helyzetet, és biztosítson pluszforrásokat az érintett önkormányzatoknak.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!