Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.15. 06:16

Háromszáz orosi gyerek tanul Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza, Oros - Néhány kérdésem lenne Oros leválásával kapcsolatban. Remélem eljut a polgármesterhez a levelem - kezdte írását egy városlakó. Készült-e Oroson közvéleménykutatás a művelődési házzal kapcsolatos igényről?</p>

Hány iskoláskorú gyerek van Oroson és mennyien járnak Nyíregyházára iskolába? Leválás után mire számíthatnak? Mit köteles a város biztosítani? Az Ipari Parkban - Oros elkerülő - milyen beruházásokat terveznek, és lesz-e ebbe beleszólásuk az Oroson élőknek? - szólt a levél.

A polgármesteri hivatal szakembereitől megtudtuk: közvéleménykutatást nem készítettek a művelődési házzal kapcsolatban. Az ipari parkot érintő kérdésre megtudtuk, a városnak nincs előzetes terve a befektetőkről. A befektetők várhatóan azután jelentkeznek mikor kiépül az infrastruktúra.Az infrastruktúra kiépítése teljes mértékben önkormányzati feladat.

A közoktatással kapcsolatban az alábbi információt kaptuk.
 - A helyi önkormányzatokról és a közoktatásról szóló törvények kötelező feladatként határozzák meg valamennyi települési önkormányzat számára az óvodai nevelésről és az általános iskolai oktatásról való gondoskodást. Ez magába foglalja a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók ellátását is, amennyiben ők a többi tanulóval együtt oktathatók.

A jogszabályban meghatározottak szerint a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozók óvodai neveléséről és az általános iskolai neveléséről és oktatásáról is gondoskodni kell. Meg kell oldani a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátását is (nevelési tanácsadás, logopédiai ellátás, konduktív pedagógiai ellátás, stb.).

Jelenlegi helyzetkép
 Az Oroson élő szülők nagy hányada a város óvodáiba és általános iskoláiba íratja gyermekét. A 2007. szeptemberi felmérés alapján a város 12 óvodájába 82 orosi gyermeket járatnak, míg a 11 általános iskolában 211 tanuló folytatja tanulmányait. Ők mind az orosi intézmények felvételi körzetében laknak. Az orosi óvodákban alig éri el, vagy alatta marad a gyermeklétszám a férőhelyszámnak. A Herman Ottó Általános Iskolában az elmúlt 4 évben a tanulólétszám 110 fővel csökkent. Ez tette szükségessé a tagintézményként való további működtetést.

Szavazási tudnivalók - voksolnak az orosiak

A településegyesítés megszüntetésére irányuló helyi népszavazás április 27-én lesz Oroson.Az érintett választópolgárok az értesítő-szelvényeket április 11-éig kézhez kapták. A választói névjegyzék április 16-a 16 óráig tekinthető meg a Polgármesteri Hivatal B épületének 137-es irodájában. Szavazni személyesen, a lakóhely szerint kijelölt szavazóhelyiségben lehet az adott napon 6-19 óra között. Mozgóurna írásban igényelhető. A szavazás napja előtt a Helyi Választási Irodának, a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságnak kell az erre vonatkozó kérvényt benyújtani. A személy- és lakcímazonosítás régi típusú személyi igazolvánnyal, vagy személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel, kártya formájú jogosítvánnyal történhet, ez utóbbiak mellé a lakcímkártyát is be kell mutatni.

Leválás esetén

Az általános iskolát befejezett tanulók többsége Nyíregyháza középiskoláiban tanul tovább. A középiskolába felvételt nem nyert tanulók továbbtanulásáról, tankötelezettségük teljesítéséről Nyíregyháza Megyei Jogú Város Jegyzőjének csak a nyíregyházi lakosú tanulók esetében van ellátási kötelezettsége. Leválás esetén – Oros Önkormányzatának, mint fenntartónak – azzal kell számolnia, hogy az óvoda és az általános iskola fenntartása az állami költségvetés által biztosított központi normatív támogatásból nem fedezhető, a működési kiadásokból egyéb bevételekből igen jelentős összeget kell majd az intézmény fenntartásra biztosítani.

A közoktatási szolgáltatásokról a község természetesen társulás formájában is gondoskodhat. A társulási megállapodás megkötéséhez a társult önkormányzatok egybehangzó akarata és kölcsönös előnyök alapján való megegyezése szükséges.

Kapcsolódó cikkek:

  • Lakossági fórum Oroson
    A szerdai lakossági fórumon az önkormányzat álláspontját, véleményét ismerhették meg az orosiak. Csabai Lászlóné polgármesterasszony hangsúlyozta: Oros jelenleg sem hátrányosabb, sem előnyösebb helyzetben nincs, mint a többi városrész Nyíregyházán.
  • Újabb fórum hétfőn Oros "sorskérdéseiről"
    Milyen sors vár Orosra, ha önálló lesz? Mi valósulhatott volna már meg egy valódi településfejlesztési akció keretében idén? Mekkora a tétje az április 27-ei népszavazásnak?
  • Oros: nem-mel szavazok
    Nagyon sok az átgondolatlan, már konkrétumnak feltüntetett tény, amelyek rengeteg kérdést vetnek fel. Egy azonban biztos: a szűkebb és tágabb környezetemben senki nem nyugszik bele a leválásba.
  • Oros megtartása a cél
    A következő félév egyik nagy kérdése, hogy Oros leválik-e a megyeszékhelyről – hangzott el a beszélgetésen, melyet Csabai Lászlóné polgármester és Giba Tamás alpolgármester tartott.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!