Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.02. 17:26

„Hibás készüléket sóztak rám?”

<p>Nyíregyháza – A nyíregyházi Bedő Lajosné úgy érzi, rútul becsapták, átverés áldozata lett. <dia width="900" height="700" alt="„Hibás készüléket sóztak rám?” 2008.04.02."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_Hib_s_k_sz_l_ket_s_ztak_r_m___2008_04_02_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="„Hibás készüléket sóztak rám?” 2008.04.02." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-utanajartunk-atveres-lcd-televizio.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:00: Nem indokolt a csere

Csapó István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-alföldi Regionális Felügyelősége nyíregyházi kirendeltségének felügyelője szerint a vásárló helyesen járt el, amikor panaszáról jegyzőkönyvet vetetett fel az áruházban, hiszen a kereskedő kötelessége a jótállási igények teljesítése, e két fél áll szerződéses kapcsolatban egymással.

Mivel a szakszerviz rendeltetésszerű, hibátlan működést állapított meg, nem indokolt a készülékcseréje. Hozzátette: a „torz” képet a 16:9-es, szélesvásznú vetítési méret okozza, egy egyszerű menübeállítással valószínűleg ez orvosolható. Csere esetén egyébként ugyanolyan, azonos típusú készülékre cserélnék ki a televíziót. Ha a vevő nem ért egyet a döntéssel, békéltető testülethez vagy bírósághoz fordulhat.

16:00: Az érintett nyíregyházi műszaki áruház ügyvezető igazgatója, Kabács Gábor elmondta: a legtöbb LCD és plazmatelevízió 16:9-es képarányú (szélesvásznú), ezeknek a modern készülékeknek a képe más, mint a hagyományos (katódsugárcsöves) tévéké. Televízió-vásárlásnál rendkívül fontos a körültekintő választás, mindig próbáljuk ki a választott készülék bemutatódarabját, és érdeklődjük meg, hogy a termék a nekünk fontos paraméterekkel rendelkezik-e. Ekkor például a csatornaváltás reakcióidejét is tesztelni tudjuk. A kiválasztásban áruházunk szaktanácsadói mindig készséggel állnak vásárlóink rendelkezésére.

A konkrét esetben is törekszünk arra, hogy megtaláljuk a mindenki számára megnyugtató megoldást, ezért kérjük, hogy mihamarabb fáradjon be áruházunkba. Sajnálattal hallottuk, hogy a vásárló nem volt elégedett a termékkel, a szerviz ugyanakkor áruházunk felé azt jelezte, hogy a készülék nem hibás. Kollégáim a hatályos jogszabályok szerint jártak el, amikor a csereigényt elutasították, mert hibátlan készüléket a kereskedő a fogyasztóvédelmi törvény szerint nem köteles kicserélni.

14:55: A nyugdíjas asszonynak értékes meglepetéssel, egy közel 115 ezer forint értékű LCD televíziót vásárolt lánya egy nyíregyházi, elektronikai cikkeket forgalmazó nagyáruházban. Az ajándékot csak napokkal a vásárlást követően helyezték üzembe, ekkor vegyült üröm az örömbe...

– Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az új készüléken a csatornaváltást követően néhány másodpercre elnémul a hang, és a tévéműsorok képe rendkívül torz, szinte nézhetetlen. A sokat szolgált, húsz éves televíziónk is jobban működik ennél a „modern szemétnél”! – fakadt ki az asszony.

Elmondta: vásárláskor ugyan megtekintettek az üzletben egy működő mintapéldányt, ám ezen természetfilmet vetítettek, a torz képarány ekkor még nem volt észrevehető. Férje azonnal az üzletbe sietett, ám a három napos azonnali cseregarancia határideje már letelt. Az illetékes szakszervizhez irányították, ahol két hét után megállapították: a készülék hibátlan, rendeltetésszerűen funkcionál, így végül sem a szerviz, sem az áruház nem adott csereutalványt a panaszosnak.

Kapcsolódó cikkek:

Ön mennyit adna egy fülesért?
Könnyen megvezethetnek bennünket, ha tájékozatlanok vagyunk. Nekem egy „Mátyás királlyal” több maradt a pénztárcámban hét végén, mert tisztában voltam a jogaimmal... Palicz István jegyzete

Karácsony utáni csere-bere
Mit tegyünk, ha balul sült el a karácsonyi ajándékozás? Kicsi a nadrág, nagy a pulóver, a csizmának pedig a színe nem tetszik... Bár nem kötelező, de e legtöbb üzletben visszacserélik a nem megfelelő ajándékokat.  A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség tanácsai  

Sok a szavatossági probléma
Szerkesztőségünk szerdai telefonos fórumát rendkívül nagy olvasói érdeklődés kísérte: a fogyasztóvédőt kérdezhették olvasóink. Nézze meg a szakértővel készült videót!

 

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!