Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.19. 12:08

A Netdoktor válaszol - Várandósoknak nem javasolt

<p>Nyíregyháza - Egyik hétvégén elszabadult a "pokol" , nagyon rosszul voltam. Kaptam egy gyógyszert, napi 2xfél tablettát kell szednem. Ezt kb 3 hetes kúrára beszéltük meg, utána leépítjük és jön az orbáncfű kivonat a félelmeimre.</p>

Olvasónk kérdése: Decemberben elvesztettünk egy kisbabát, egyidőben ki is rúgtak a munkahelyemről. Panaszok kezdődtek nálam, szívdobogás, rosszullét, mellkasfájdalom. A kardiológusom megállapította hogy pánikbetegség, és figyeljek oda a magnézim- illetve kálium szintemre, igyak több folyadékot. Egyik hétvégén elszabadult a "pokol" , nagyon rosszul voltam. Kaptam egy gyógyszert, napi 2xfél tablettát kell szednem.

Ezt kb 3 hetes kúrára beszéltük meg, utána leépítjük és jön az orbáncfű kivonat a félelmeimre. A problémám, hogy elolvastam a gyógyszer tájékoztatóját miszerint terheseknek nagyon nem ajánlják, mert elveszi a vért a placentából. Bár a neten ajánlott adag 3-4 szem naponta, ahhoz képest én 2x felet eszek, felhívtam a kardiológust, biztosan szedjem-e hisz terhes lehetek és nem akarok elveszteni még egy babát. Erre a kardiológus mondta, hogy ez a tilalom a 3. harmadra vonatkozik, nyugodtan szedjem majd ha kiderül hogy babát várok elkezdjük leépíteni.
A véleményét kérném, hogy mennyire lehet ez veszélyes ez a 2x fél adag - írta

Dr. Zilahi Zsolt válasza
Úgynevezett beta-blokkoló adását pl.Huma-Pronol (az olvasónk által említett gyógyszer) sem a terhesség alatt, sem elõtte nem javaslom. Fejlõdési rendellenességet okozhat a terhesség korai szakában valamint az utolsó harmadban hatással van a fájás-tevékenységre.

Lilikné Bartos Fanni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!