Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.19. 17:28

Célegyenesben húsvét előtt Szabolcs-Szatmár-Beregben is

<p>Nyíregyháza - A tavaszi napéjegyenlőség utáni első holtdtöltéhez kapcsolódó egyházi ünnepünk az idén meglepően korán van, ugyanis a hét végén, március 23-án és 24-én emlékeznek meg a templomokban Jézus Krisztus feltámadásáról. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/C_legyenesben_h_sv_t_el__337_tt_Szabolcs_Sz/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Célegyenesben húsvét előtt Szabolcs-Szatmár-Beregben is 2008.03.19." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/husvet-vasarlas-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Vásárlók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/husvet-bevasarlas-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:17: Kirívó problémát nem találtak húsvéti ennivalókban

Megynyugodhatnak a húsvétra bevásárló szabocs-szatmár-beregi háziasszonyok, mert a február 21-től az ünnepig tartó Kikelet hadművelet élelmiszerellenőrei nem találtak eddig kirívó szabálytalanságot a megyében, tudtuk meg a megyei MgSzH élelmiszerbiztonsági igazgatóságán.

A hadművelet komolyságát jelzi, hogy csupán a megyeszékhelyen tegnapig 1412 élelmiszer tételt vettek vizsgálat alá. Még folyamatban van 31 vett mintának a vizsgálata.

Kifogást emeltek 38 élelmiszer tétel ellen, amelyből 22-t lejárt fogyaszthatósági idő-, 14-et jelölési hiba-, kettőt pedig tiltott módon forgalmazás miatt ki is vontak a forgalomból, tájékoztatott dr Borsodi Károly a nyíregyházi kirendeltség főállatorvosa.

Hozzzátette: a 38 kivont tétel össz súlya megközlítette az egy mázsát, össz értéke pedig 380 ezer forintot. . Idén legtöbb a gond az édesipari termékek jelölésével, amely például vagy nem, vagy félrevezetően tartalmazza a lejárati időt.  

12:15: Fontos kellék a kölni

A húsvét nélkülözhetetlen kelléke a kölni, amellyel húsvéthétfőn a legények megöntözik a „hervadó virágokat”.

Húsvét előtt érezhetően megnő a forgalom – mondja Zsiga Ferencné, az egyik nyíregyházi illatszerüzlet kereskedője. Nagykereskedéssel is foglalkozunk, s ilyenkor sok kölnit szállítunk ki az ABC üzletekbe is. Oda főleg a pár száz forintos üvegek kerülnek, azonban itt a parfümboltban a drágább, a márkás kölniket veszik meg a férfiak feleségüknek, kedvesüknek. Sokan a hitves kedvenc márkáját vásárolják meg, s nem riadnak vissza a 10-20 ezer forintos ártól sem.

Húsvéti nagyüzem a pékeknél

A húsvét közeledtével érezhetően megnövekedett a forgalmunk - árulta el lapunknak Lakatos Tibor, az egyik pékáru üzlet ügyvezetője. - A cukrászati termékek, a hétköznapi áruk iránti kereslet visszaesett, az ünnepi asztalra szánt süteményeket viszont folyamatosan keresik az üzleteinkben. Sláger a foszlós kalács, amit fél kilós, kilós kiszerelésben, natúr és kakaós változatban is készítünk.
A háziasszonyok előre leadják a rendeléseiket, így húsvétra csaknem a kemencéből, a lehető legfrissebb árut vihetik haza. Szeretik a vásárlók a nyuszi formájú mézes süteményeket, a napokig elálló linzert, islert, s természetesen kilószámra viszik a zsúr- és leveles pogácsákat. Már most nagyobb a kereslet mint tavaly az ünnep előtt. Ebből két dolog látszik, egyrészt, hogy kevés idejük van a hölgyeknek az otthoni előlészületekre, s a háziasszonyok azt is elárulták, hogy ők sem tudják olcsóbban kihozni a süteményeket mint mi, annak ellenére, hogy cégünk az alapanyagok drágulása miatt idén emelésre kényszerült.

11:30: Az üzletekben gazdag a kínálat, a legtöbb helyen akciókkal csalogatják a szupermarketek a vásárlókat. Gyakran már a bejáratnál belebotlunk az ünnephez fontos kellékekbe, a a különböző csokifigurába, a kölnikbe, a különböző italokba, kalácsokba.

– Most érek rá vásárolni – mondja az egyik szupermarket parkolójában szerda délelőtt Ádám Anikó, miközben pakol be a személygépkocsi hátuljába. Vajdabokorból érkezett, s vele tartott nagynénje, Balogh Istvánné is, aki nagycserkeszi lakos. – Most csak a húsféléket vettük meg, a sonkát, a darált húst, az oldalast. Ezeket én is fogom majd elkészíteni. A húsvéti ünnepig még biztosan felkeresek néhány üzletet, hiszen mindig kiderül az utolsó pillanatban, hogy szükség van még valamire. Szoktam figyelni a szórólapokat is, s oda megyek, ahol olcsóbban kapok meg egy-egy keresett terméket. Bár igaz, nem nagy a család, nincs szükségünk sok húsra, ugyanakkor meg a terveink szerint mi megyünk majd el vendégségbe.
A nyíregyházi Bartha József is a húsvét jegyében vásárolt már szerdán csirkehúst, sonkát.
– Az ünnepi bevásárlás nagy része már megvan, azonban biztos kell még majd vásárolnom. Igazából a feleségem tudja, mi hiányzik még a háztartásból. Nagy bevásárlást nem szoktunk rendezni, hiszen már csak ketten vagyunk, a gyermekek önálló életet élnek. természetesen eljönnek majd ünnepi ebédre, s hozzák a három unokát is. Az unokáknak már megvette a feleségem a csokifigurákat, hiszen azokat már hetekkel ezelőtt is kapni lehetett.

9:20: Ha a naptárra valaki elfelejtett volna ránézni az elmúlt hetekben, az üzletekben megjelent csokinyuszik és csokitojások könyörtelenül jelezték a számára, hogy hamarosan itt a húsvét. A tavaszi napéjegyenlőség utáni első holtdtöltéhez kapcsolódó egyházi ünnepünk az idén meglepően korán van, ugyanis a hét végén , március 23-án és 24-én emlékeznek meg a templomokbanJézus Krisztus feltámadásáról, s a hagyományoknak megfelelően húsvét hétfőjén felkerekednek a férfiak, hogy megöntözzék a nőket.

Ma már tehát a húsvéti ünnep célegyenesében vagyunk, megkezdődtek a nagy bevásárlások.

Összeállításunkban annak jártunk utána, mennyire látszik már az üzletekben a húsvéti vásárlás, milyen a választék, s vajon mennyire térnek el az egyes termékek árai egymástól.

Kapcsolódó cikkek:

Jöhet a locsolás, itt a húsvét!
Az erdei kék ibolya, szép mint a lányok mosolya. De mindkettő tovább szépül ettől az illatos izétől. Látod, még megvan a fele, megöntözhetlek-e vele? Bővebben...

Virágvasárnap: március 16.
Mikor tartjuk a húsvétot? A tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap.   Bővebben...

Közeleg a húsvét - 22 milliárdot költöttünk édességre tavaly
Több mint 22 milliárd forintért adtak el tavaly húsvétkor különféle édességeket országszerte a gyártók és az üzletek. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 900 tonnányi csokit és ajándékcsomagot vásároltak az emberek az ünnepek előtt. Ez az adat némileg elmarad a tavalyelőtti eladási statisztikáktól - derül ki az ACNielsen Piackutató Kft. adataiból. Bővebben...

- Pók Viktória, M. Magyar László, Galambos Béla - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!