Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.05. 15:20

Ne bízzon meg ismeretlenben!

<p>Cikk sorozatunkban a mostanság gyakran előforduló trükkös átverésekről és a megelőzés lehetőségeiről Szabó Zoltán r. őrnagy a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály megbízott vezetője tájékoztatja olvasóinkat:</p>

– Az idős, nyugdíjas sértettek többsége általában egyedül és magányosan él. Ők jellemzően még a régi erkölcsi normák szerint élnek és naivitásuk miatt nem is gondolják, hogy az őket megszólító, segítséget kérő férfi vagy nő ártó szándékkal közeledik hozzájuk. Az utóbbi időben ők a csaló, trükkös tolvajok célpontjai.

Hívja a rendőrséget!

– Ne vegyen elő senki előtt a készpénzét otthonában, mert kifigyelik, észre sem veszi és ellopják!
- Ne tartson otthon 100.000 forint feletti összeget, tegye inkább bankba, vagy takarékba!
- Ne nyisson ajtót éjszaka ha bármilyen zajt hall, inkább hívja a rendőrséget (telefonszám: 107).
- Legyenek jó viszonyban a szomszédaikkal. Ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége.

Cikk-sorozatunkban a mostanság gyakran előforduló trükkös átverésekről és a megelőzés lehetőségeiről Szabó Zoltán r. őrnagy a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztály megbízott vezetője tájékoztatja olvasóinkat:

– Az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg őket, melynek során elterelik figyelmüket a bűncselekmények elkövetése érdekében, pl.: Gázár-támogatást, vagy nyugdíj-kiegészítést hozott, más hivatalos jellegre hivatkozik, szerszámokat vagy egyéb használati tárgyakat szeretne lerakni, tároltatni, vásárlás (sertés, vasáru, építési anyag, toll- párna, stb.), vagy éppen értékesítés (aranyékszerek, seprű, edények, stb.) ürügyével, pénzt szeretnének felváltani, WC-re szeretne menni, rosszul létre hivatkozik, vizet kérnek, kamionja lerobbant és a bevontatáshoz, javításhoz pénzre van szüksége, szomszéd telket szeretnék megvenni (vagy megvették) és a telekhatár felől érdeklődnek, szeretet-szolgálattól csomagot hoztak, szociális-segélyt hoztak, szemétszállítás-túlfizetése miatt pénzt hozott, kerti munka elvégzésének ürügyével, sértett hozzátartozójától hozott pénzt, tűzifát, stb.

Néhány jótanács:

– Ne nyisson ajtót, kaput idegennek, ismeretlen személynek! Legyen az ajtaján kémlelőnyílás vagy lánc, így ellenőrizheti a látogatóját. Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem ha kedvesnek és jómodorúnak tűnik! Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik, mert bárki észrevétlenül is bemehet!
Ne hagyja a kapujának, házának, lakásának kulcsát a lábtörlő, virágcserép és egyéb helyeken! Ha elmegy otthonról, inkább vigye magával! Ne hagyja őrizetlenül azt a helyiséget, ahol nyitva van az ablak! Szereltessen biztonsági zárakat a lakására! Ne engedjen be a házaló árusokat, Tigáz, E-on, Vöröskereszt és más hivatalos személynek álcázott embereket bármennyire erőszakosak is! Kérje igazolványukat! Tartsa kapun kívül, kérje a szomszéd vagy járókelő segítségét!

- Fullajtár András -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!