Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.12. 14:59

Fizetni kell az ingyenes étkezésért?

<p>Érpatak - Az érpataki iskolások szüleinek nevében fordulok a lap nyilvánosságához – kaptuk a levelet. Érpatak, sajnos kiengedte iskoláját a kezéből...</p>

15:00 Csak egy-két szülőt érint

– Az Érpatakon lévő általános iskolában (amelynek fenntartója a Közös Kincs Kht.) étkező gyerekek szülei az alábbi étkezési díjakat fizetik: 1-4. osztály: ingyen étkezik, amennyiben a szülő kérelmére a gyermekvédelmi kedvezményre való jugosultságot megállapították részére.

Az étkezés ezeknek a gyerekeknek tízórai-ebéd-uzsonna. 5-8. osztály: 50% étkezési díjat fizetnek a szülők, ha gyermekvédelmi kedvezményre való jugosultságot állapítottak meg részükre. Az étkezés ebben az esetben ebéd, aminek a teljes díja 264 Ft/étkezési nap. Ennek a felét fizetik a szülők 132 Ft/étkezési nap, a másik felét az önkormányzat saját forrásból fizeti. Ez az önkormányzat ajándéka és támogatása a gyermekek részére. Aki nem kérte a gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságának megállapítását, annak a teljes összeget kell kifizetnie (napközi 426 Ft/étk.nap). Érpatakon az iskolás gyerekek kb. 95%-a jogusult gyermekvédelmi kedvezményre, és ebből fakadóan teljesen ingyen étkezik, vagy 50%-os térítés ellenében. Arról az önkormányzat nem tehet, hogy egy-két szülő hanyagságból nem igényelte meg ezt a támogatást, emiatt pedig teljes összegű térítési díjat kell fizetnie, mert ezt a szabályozást kivétel nélkül mindenkire alkalmazzuk – tájékoztatta lapunkat Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester.

 

Külön szerződéssel

– Az iskolánknak ehhez semmi köze, Biriben ilyen probléma nincs, Szilágyi Ferencné vállalkozó remekül végzi dolgát. Az étkeztetést Érpatakon a helyi önkormányzat vállalta, egy nyíregyházi vállalkozóval kötött szerződést. Érpatakon az iskolaépületet felújítottuk, sőt az ebédlőt is mi hoztuk rendbe, az alapítványunk ingyen tankönyvet biztosított minden diáknak, esetenként ruhával, iskolatáskákkal segítettük a rászoruló családokat. Mikulásra ajándékcsomagot adtunk, miként majd karácsonykor is – mondta Almási Katalin, az oktatási intézmény igazgatója.

 

14:00:Érpatak, sajnos kiengedte iskoláját a kezéből, s 2007. szeptember 1-től a volt Móricz Zsigmond Általános Iskola a Biriben székelő Dankó Pista Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium része lett. A korábbi pedagógusokból mindössze ketten-hárman maradtak, az új tanárok szintén Biriből járnak át. De nem is ez a probléma, ami miatt írunk, hanem a szeptemberben ingyenesnek kikiáltott, és most egyszerre térítéskötelessé váló étkeztetés miatt. Mi több, az elmaradt három havi díjat most egyszerre kérik befizetni, ami a mi esetünkben, a két gyermekünk után 25 175 forintot jelent. Ugye, milyen jól hangzik ez így karácsony előtt? – tömörítve ekként szól a négyoldalas levél.

Eltelt három hónap

– Köteles vagyok-e ezek után befizetni, amikor nem is akartuk, hogy ott egyenek, mert több gyereket nevelünk, nagycsaládosok vagyunk. Így is, úgy is főzni kell, de év elején erősködtek, hadd egyenek „ingyen” a gyerekek. A tanévnyitón, s az első szülői értekezleten arról tájékoztatták a szülőket, hogy ingyenes ebédeltetés, napközi, illetve tanulószoba jár a gyermekeknek. A gyermekvédelmi határozatokat akkor agyba-főbe kérték, újólag, mert a tanév végén a régi tanárok azokat már beszedték, csak éppen elkallódtak. Mindegy, beadtuk, s meg is indult az ebédeltetés. Közben eltelt három hónap, és senki nem szólt a változásról. Kérdezem, szabad-e egy iskolának ilyet csinálni, hogy egyél ingyen, aztán utólag tartom a markom a napi 265 forintos ebédért. S miért nem küldték ki korábban, hogy tartozunk, mert akkor eldönthettük volna, hogy kérjük az ebédet, avagy nem?

 

Utánajárunk: mi az oka a változásnak, és mit tehet ilyen esetben a szülő?

Kapcsolódó cikkek:

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!