Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.12. 13:55

Változik a leszázalékolás rendszere

<p>Nyíregyháza - Két napos szakértői konferenciának adott otthont pénteken és szombaton Nyíregyháza, ahol a Keleti és Dél-magyarországi Orvosszakértők számára, a munkaképesség csökkenése megállapításával kapcsolatban tartottak szakmai felkészítést.&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/leszazalekolas_rt.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták <img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

12:45: Januártól: már rehabilitációs járadék

Az egészségkárosodottak számára 2008. január 1-jétől olyan új társadalombiztosítási ellátást vezetnek be, amelynek fő célja a megmaradt, fejleszthető képességekre épülő rehabilitáció elősegítése, továbbá a rehabilitáció időtartamára a jövedelemarányos keresetpótlás – sommázza a majdani változásokat Brém Imréné, az Észak-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság osztályvezetője.

50-től 79 százalékig

Arra a kérdésre, hogy ki jogosult rehabilitációs járadékra, Brém Imréné a következőt válaszolta. – Az, aki 50–79 százalékos egészségkárosodást szenvedett, és ezzel összefüggésben foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, kereső tevékenységet nem folytat, vagy a keresete, jövedelme legalább 30 százalékkal alacsonyabb az egészségkárosodást megelőző négy naptári hónapra vonatkozó keresete, jövedelme havi átlagánál. Továbbá: aki rehabilitálható, az életkora szerint szükséges szolgálati időt megszerezte és nem részesül egyéb társadalombiztosítási pénzbeli egészségbiztosítási, níugdíjszerű rendszeres vagy munkanélküli ellátásban.

Maximum három év

Fokozott átállás

Ma konkrétumokról még nem tudok beszélni, ami bizonyos: az átállás nagyon

fokozottan történik majd. Vélhetően az 52 év felettieket kevésbé érinti

majd a tervezett változás – mondta érdeklődésünkre dr. Farkas Lídia, az

Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) nyíregyházi

kirendeltségvezetője.

A rehabilitációs járadék a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, de legfeljebb három évre állapítható meg. A hároméves időszak nem hosszabbítható meg. Amennyiben a rehabilitáció a maximális időtartam kimerüléséig sem volt sikeres, akkor a járadékos egészségi állapotától függően rokkantsági nyugdíjra vagy munkanélküli, szociális ellátásra válhat jogosulttá. A rehabilitációs járadék összege megegyezik az azonos szolgálati idő és az átlagkereset alapján kiszámítható III. csoportos rokkantsági nyugdíj összegének 120 százalékával. A járadék összege évente a nyugellátással azonos módon emelkedik. A járadék összegéből nyugdíjjárulékot kell fizetni, ezért a rehabilitációs járadék folyósításának időtartama a nyugdíjbiztosítás szempontjából szolgálati időnek minősül. Egészségügyi ellátásra a járadékban részesülők a rokkantsági nyugdíjasokhoz hasonló módon válnak jogosulttá. A járadékra jogosultnak folyamatosan együtt kell működnie a munkaügyi központtal. Az egészségkárosodás mértékét és a rehabilitálhatóságot szakértői szerv állapítja meg – mondta Brém Imréné.

9:35: Az előadók között volt – többek között – Forgó Györgyné szakállamtitkár, aki a rendezvény után, lapunknak elmondta: a közelmúltban létrejött Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet, lényegesen több feladatot lát majd el, mint előde, az Országos Orvosszakértői Intézet.

Többek között feladatai lesznek: szakvéleményt adni a rehabilitációs járadék bevezetését követően az egészségkárosodás mértékéről, a szakmai munkaképességről, a rehabilitálhatóságról, a rehabilitáció lehetséges irányáról, időtartamáról, valamint ugyancsak az intézmény feladata a rokkantsági nyugdíj megállapításáról történő szakvélemény kiadása. Ezeknek a feladatoknak az ellátására az intézmények munkatársainak is fel kell készülnie, ezért van szüksége az ilyen és ehhez hasonló találkozókra az ország valamennyi területén.

A változás részletiről kérdezzük ma az illetékeseket!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!