Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.30. 16:22

Olvasóink írják: Mindig lesz gyorsabb, erősebb

<p>Nem lehet elfelejteni azokat az írásokat, melyek a zebrán elütött gyalogosokról szólnak. Foglalkozni kell ezzel! Miért? Mert holnap esetleg mi leszünk az áldozatok.</p>

Vajon, azok, akik ott ülnek a suhanó autókban, soha sem járnak gyalog? Nincsenek gyermekeik, akik az iskolánál, idős szüleik az orvosi rendelő előtt próbálnak átmenni a zebrán? Ha van, akkor ők miben reménykednek? Száguldanak, de hova?

Lehet, hogy éppen a halálba? Miért nem hiszik el, hogy jöhet a kereszteződésben egy másik ámokfutó, s belerohan az ő autójukba, vagy elüti a családjukat? Sebezhetetlennek tartják magukat. Nos, csak nézzenek annak a fiatalembernek a szemébe, aki elveszítette szerelmét, élete párját, vagy annak az édesanyának, akitől elvették egy szem gyermekét, a jövőjét? De vajon, milyen jogon vették el tőlük a boldogságot?

A gyorsabb, az erősebb jogán. Valamit elfelejtenek azért, mindig van erősebb, gyorsabb és nagyobb autó. Javaslom minden gépkocsivezetőnek, ha a legközelebb a zebrához érkezik, s átkelni szándékozó embert, embereket látnak, gondoljanak a szívet ,lelket marcangoló fájdalomra!

Csné.,Újkenéz


Ösztöndíj viseli a nevét
Húsz évvel ezelőtt, 1987. december 12-én halt meg Porzsolt István. Anarcson született 1910. január 28-án, ahol édesapja református lelkész volt. Középiskolai tanulmányait a debreceni református főgimnáziumban végezte, diplomáját a Tisza István Tudományegyetemen magyar-német-pedagógiai szakon szerezte. Svájcban, Bazelben református lelkész és hitoktató lett.

1933-ban került Nyíregyházára a Kálvineum Református Tanítóképző Intézetbe, ahol 1938-tól harminc éven át az intézet igazgatója volt. Porzsolt István 1958-ban az intézet középiskolás növendékeivel létrehozta a Széchenyi utcán a fiútanítóképző helyén a Kölcsey Ferenc Gimnáziumot.

1962-ben megalakult a Pedagógiai Főiskola a Vasvári Pál utcán, a Királyi Katolikus Gimnázium épületében. Az első igazgató-helyettesi tisztet Porzsolt István töltötte be, aki a pedagógiai tanszék főiskolai tanára is lett, az atyák között a legmagasabb állású nyíregyházi oktató. Nevét az a tanulmányi ösztöndíj viseli, amelyet évenként adnak ki a rászoruló jól tanuló diákoknak.

Dr. Reményi Mihály


A térképen sincs
Nyíregyháza közigazgatási területén 38 bokortanyai települési forma található. A legtöbbjük 200 éves. A szebb időket látó települések ma sincsenek elkényeztetve. Különösen az utak, a közvilágítás hagynak kívánnivalót maguk után.

A tanyák lakónépessége megfogyatkozott, kiöregedett, sokan költöztek oda olyanok, akik a létminimum alatt élnek. S most vezetik hozzájuk a szennyvizet, melyhez nekik is jelentősen hozzá kell járulni.

Kell a csatorna, de nem ilyen áron. Ne nőjön tovább az eladósodás. Inkább nagyobb állami vagy EU-s támogatás kellene kellene! A másik gondom, a 36-os út mentén található Szelesbokor. Itt évek óta nincs helységnévtábla. A közelmúltban egy beteghez hívtak ügyeletes orvost, majd mentőt. Több mint egy óráig keresték a beteget.

Nem tudom, kinek a feladata kitenni a táblát, a Városüzemeltetési Kht-nak, a Közútnak? Jó lenne, ha mielőbb eldöntenék, míg nagyobb probléma nem következik be!

Skolnyik András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!