Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.15. 17:48

Az új rendőrfőkapitány: Szepesi István

<p>Nyíregyháza - Csütörtökön iktatják be Szepesi István dandártábornokot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőrfőkapitányi posztra. <dia width="850" height="630" alt="Az új rendőrfőkapitány: Szepesi István 2007.11.15."><a href="/pubs/Bildserie/Az__j_rend__337_rf__337_kapit_ny__Szepesi_I/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Az új rendőrfőkapitány: Szepesi István 2007.11.15." /></a></dia></p>

Dr. Kökényesi Antal r. vezérőrnagy az Országos Rendőrfőkapitány (ORFK) helyettese a csütörtökön Nyíregyházán megtartott állománygyűlésen beiktatta hivatalába Szepesi István r. dandártábornokot, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság új vezetőjét.

Mint arról már hírt adtunk: az Igazságügyi és Rendészeti miniszter november 15-i hatállyal Szepesi István határőr dandártábornokot, a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Igazgatóját nevezte ki megyénk rendőrfőkapitányának, egyben rendőr dandártábornokká minősítette át.

Az állománygyűlést követő sajtótájékoztatón Kökényesi Antal elmondta: a megyénkben is végbemenő határőrség-rendőrség integrációjának egyik programja volt az új főkapitány beiktatása.

Egyben a távozó dr. Andrékó János eddigi főkapitány munkájának a méltatása és elismerése. A miniszter egyben kinevezte Andrékó Jánost az Országos Rendőr-főkapitányság Ellenőrzési Főosztályvezetőjének.

Andrékó János köszönetet mondott munkatársainak, parancsnokainak és nem utolsósorban a helyi médiának, hogy támogatták a munkájában. Úgy értékelte, hogy a nehézségek ellenére az eltöltött négy év alatt teljesítette küldetését megyénkben.

Szepesi István is elismeréssel szólt a távozó főkapitány végzett tevékenységéről. Megjegyezte: évek óta egyre szorosabb lett a kapcsolat a határőrség és rendőrség között, számos esetben végeztek közösen feladatokat, vettek részt különféle akciókban.

Integráció

A Nyírbátori Határőr Igazgatóság január elsejével megszűnik. Szakmai

szervezete beépül Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú megyék rendőr-főkapitányságába

úgy, hogy új szakterületek jönnek létre. Mintegy 1500 fővel integrálódik

a határőrség a rendőrséghez, így a létszám 2500 főre duzzad.

– Bízok önmagamban, hogy a nagy kihívásnak megfelelek, hiszen az eddigi feladat a rendőri munka irányításával kiegészül. Érzem a parancsnokaim és az állomány támogatását. Ezentúl a megyei közbiztonságért és a határok védelméért dolgozunk közösen– tette hozzá az új főkapitány.

Szepesi István önéletrajza

Szepesi István határőr dandártábornok, határőrségi főtanácsos, címzetes főiskolai docens, igazgató életrajza.

Szepesi István a Heves megyei Pétervásárán született 1953. július 9-én.  Középiskolai tanulmányait erdészeti szakközépiskolában végezte, a híres végvári városban,  Egerben.

Katonai főiskolán tanult tovább, határőr szakon. Tisztté avatása után, 1975-ben a Szombathelyi Határőr Kerület nardai őrsén kezdte pályafutását. Saját kérésére 1981-ben a balassagyarmati kerülethez helyezték. Az alsóutas-pusztai  őrsre került parancsnok-helyettesnek.

Egy év múlva a salgótarjáni őrs parancsnokává nevezték ki. Egészen  1984-ig szolgált ezen a poszton, majd a katonai akadémián gyarapította ismereteit. Végzést követően a balassagyarmati kerületnél ama bizonyos létra összes fokát bejárva a határügyi osztály vezetője lett.

A Rendőrtiszti Főiskola igazgatásrendészeti szakának levelező tagozatán szerzett új ismereteket és újabb diplomát. Két év múlva a Balassagyaramti Határőr Igazgatóság szervezési igazgatóhelyettesi beosztásába nevezték ki, majd humánszervezési igazgatóhelyettes lett. Útja magasabb beosztásban  vezetett vissza a kezdetekhez: 2000. február 1-jén a Szombathelyi Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettesi székét foglalhatta el.

Nyolc hónap sem telt el még, hogy elfoglalta szombathelyi beosztását, amikor Nyírbátorba költözött. A 2000. november eleje a Nyírbátori Határőr Igazgatóság élén új vezetési stílust honosított meg. Irányításával visszaszorították az illegális migrációt, felszámolták az embercsempész bandákat, eredményesen felkészültek az Európai Uniós csatlakozásra, külső határainak őrizetére, a schengeni típusú határellenőrzés bevezetésére.

Tizenhat hónappal igazgatói kinevezését követően 2002. március 1-jével a Központi Tiszti Kar tagja legyen. Mint vezető megszerzett tudását mindig is szerette tovább adni a fiatalabb generációnak. Ezért vállalt és vállal a Rendőrtiszti Főiskolán előadásokat, konzulensi feladatokat, záróvizsgákon bizottsági elnöki teendőket. 

Az RTF főigazgatója címzetes főiskolai docensi címet adományozott részére a főiskola Határrendészeti Tanszék Tanácsa javaslatára 2005-ben. Szűk három hónappal korábban a március 15-i Nemzeti Ünnepen pedig Szent László érdemjellel tüntették ki. Munkáját 2007-ben a Szabolcs –Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Emlékplakettel, Ukrajna Állami Határőrség Nyugati Régiójának Szolgálata Emlékéremmel jutalmazta, elnyerte az Év Határrendészeti Vezetője címet. 2007 augusztus 20-án Nyírbátor városa „Pro Urbe Nyírbátor” díjat adományozott részére.

Fia Szepesi tábornok  nyomdokaiba lépve fia határőr-tiszthelyettesként szolgál.. Felesége tanár, lánya jogász.

Kapcsolódó cikkek:

- Tanyik József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!