Sport

2018.02.17. 17:12

Nem mindenki örül az olimpiának

Pjongcsang - Vannak, akik tüntetnek Dél-Koreában a játékok megrendezése ellen.

Pjongcsang - Vannak, akik tüntetnek Dél-Koreában a játékok megrendezése ellen.

A Pjongcsangban zajló téli olimpiának a magasztossága mellett vannak árnyoldalai is, erre hívta fel a figyelmet a nemzetközi média egyik cikke. A helyiek közül sokaknak inkább hátrány, hogy a sportvilág egyik csúcseseménye az otthonukba érkezett – írja az nso.hu.

Visszaesett a forgalma

Dzsong Cson Lim nyomorúságos történetét a Guardiannek mesélte el. A koreai férfi egy sí- és snowboardkölcsönzőt üzemeltet Pjongcsangban, a Phoenix Park közelében, ahol az ötkarikás játékok több eseményét is bonyolítják. Ez eléggé negatív hatással van az üzletre, ugyanis a kölcsönző forgalma 80 százalékkal visszaesett a legutóbbi síszezonhoz képest. A környékbeli 70 kölcsönzőből ötven kénytelen volt bezárni, a nyitva maradó húsz tüntetésbe kezdett.

„A pjongcsangi olimpia megöl minket” – olvasható az egyik plakáton, amit az elkeseredett kölcsönzőtulajdonosok kifeszítettek a Phoenix Park közelében. A helyi önkormányzattal és az olimpia szervezőbizottságával való sikertelen egyeztetések után az üzlettulajdonosok úgy döntöttek, Szöulba mennek tiltakozni az ügyük érdekében.

„A kormány nem veszi figyelembe a helyiek érdekeit, bocsánatkérést akarunk. Értünk kell dolgozniuk, nem a saját érdekeikért. Meg kellene hallgatniuk minket, és Pjongcsang polgáraiként kezelni, nem pedig kívülállókként, akiknek jogaik sincsenek” – idézi a Guardian Dzsong Cson Limet, aki a tüntetés élére állt.

A pjongcsangi kölcsönzők a nagyjából öt hónapig tartó síszezonra építkeznek, az ebben az időszakban termelt bevételből húzzák ki az egész évet. Idén azonban a téli olimpia miatt erre nem lesz lehetőségük, és 30 ezer dolláros kompenzációért fordulnak a dél-koreai kormányhoz.

„A téli olimpia nem csak rám van rossz hatással, az alkalmazottaimat sem tudom fizetni, mindannyian munkanélkülivé váltunk – így Be Szang Bom, egy másik helyi síkölcsönző tulajdonosa a Guardiannek. – A következő szezonban sem fogok tudni annyi bevételt termelni, ami pótolni tudná ezt a kiesést.” Mint az országos sportnapilap internetes kiadása rámutat, a Guardian az üggyel kapcsolatban megkereste a pjongcsangi szervezőbizottságot, de a hírt nem kívánták kommentálni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!