Sport

2017.07.14. 16:14

Visszahúzza a szíve Debrecenbe az Európa-bajnok kosárlabdázónőt

Debrecen - Medgyessy Dóra vegyes emlékeket őriz a Csehországban megrendezett kontinensviadalról. Interjú.

Debrecen - Medgyessy Dóra vegyes emlékeket őriz a Csehországban megrendezett kontinensviadalról. Interjú.

Medgyessy Dóra napjai mozgalmasan telnek mostanában. A debreceni születésű kosárlabdázó nemrég a „hagyományos” Európa-bajnokságon vett részt, az előző hétvégén pedig Amszterdamban a 3x3-as kontinensviadalon ölthette magára a magyar válogatott szerelését. Az irányító a Hajdú-bihari Naplónak adott interjúban beszélt sikerekről, álmokról, valamint a hazatérés lehetőségéről.

A csehországi Eb-n Olaszországgal szemben szoros meccsen, egy ponttal maradtatok alul, így nem sikerült bejutnotok a negyeddöntőbe. Hogyan értékeled a kontinensviadalt?

Medgyessy Dóra: A torna előtt valószínűleg mindenki elégedett lett volna ezzel az eredménnyel, ám ki-ki meccsen veszítettünk az olaszok ellen, így maradt bennem némi hiányérzet és keserűség. Hatalmas lehetőséget szalasztottunk el, és kérdés, adódik-e előttünk ilyen ­sansz még egyszer. Optimista embernek tartom magam, emiatt nem a legrosszabb forgatókönyvre számítok ebben a történetben. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy kemény csoportból sikerült továbbjutnunk, a házigazda cseheket magunk mögé utasítva. Ahogy telnek a napok, egyre inkább megszépülnek az emlékek. Remekül éreztem magam, szerencsére fantasztikus hangulat uralkodott a csapat háza táján. Mindenki szívesen vett részt a felkészülésben, senki sem nyűgként tekintett az edzésekre. Tavaly nyáron vágtunk bele a munkába, ennyi idő alatt kialakult a kémia az együttesnél.

Az öt az öt elleni kosárlabda mellett a 3x3-as műfajban is válogatottnak vallhatod magad. Hogyan ismerkedtél meg az utóbbi sportággal?

Medgyessy Dóra: Néhány évvel ezelőtt Moszkvában rendeztek világbajnokságot, ekkor még az MTK-ban játszottam, és a másodedzőm, Károlyi Andrea megkért, szerepeljek az eseményen. Eleinte adódtak nehézségeim, például a szabályokkal sem voltam tisztában, ám az idő múlásával egyre jobban szerepeltünk. Minden nyáron becsülettel edzünk, így folyamatosan lépkedünk előre.

Melyek a legfőbb különbségek a kosárlabda két válfaja között?

Medgyessy Dóra: Egy 3x3-as mérkőzésen az ember koncentrációja egyetlen pillanatra sem lankadhat, ugyanis a figyelmetlenségeket a riválisok könyörtelenül megbüntetik. A játékosok nem emészthetik magukat az elszalasztott lehetőségeket követően. Mivel szabadtéren zajlik a találkozó, így a külső körülmények is nagyban befolyásolhatják a végeredményt.

Nemrég kiderült, hogy a 2020-as tokiói olimpia programjában már feltűnik a 3x3. Hogyan fogadtad a hírt?

Medgyessy Dóra: Nagyon örültem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésének. Korábban kijelentettem, ez lesz a jövő sportága, ugyanis pörgős és élvezhető, ám a véleményemet ekkor sokan megmosolyogták. Nehéz lesz kivívnunk a kvalifikációt, mert minden bizonnyal mindenhol „ráfekszenek” erre a stílusra, és próbálnak ütőképes gárdákat építeni.

2019-ben Debrecen ad otthont az Európa-bajnokságnak, bízom benne, hogy én is pályára léphetek szülővárosomban, egyik komoly vágyam valósulna meg a szerepléssel.”

Klubcsapatod, a Cegléd az idény egyik meglepetéscsapatának bizonyult. A bajnokságban harmadik helyen végeztetek, míg a Magyar Kupa döntőjében a Sopronnal szemben maradtatok alul.

Medgyessy Dóra: Ha valaki ezeket az eredményeket felajánlja a szezon előtt, morfondírozás nélkül elfogadtam volna. Idén több, úgynevezett kis csapatnak kijött a lépés, ami jó hatással van a magyar kosárlabdára, ebből is látszódik a fejlődés. Csodálatos közösség kovácsolódott össze Cegléden, a pályán kívül is különböző programokat szerveztünk, nyugodtan mondhatom, barátság köti össze a játékosokat. A szurkolóinkról sem feledkezhetek meg, fantasztikus hangulatot teremtettek hétről hétre, igazi oroszlánbarlanggá varázsolták a csarnokunkat. Nem titok, kaptam ajánlatokat különböző együttesektől, ám a maradás mellett tettem le a voksomat. A keretben nem lesznek hatalmas változások, reményeim szerint újabb szép sikerekkel tudjuk megörvendeztetni a drukkereket. Az Európa Kupában is szerepelhetünk, francia és spanyol vetélytársakat sodort a sors az utunkba. Nem lesz könnyű dolgunk, ám egyik összecsapáson sem feltartott kézzel futunk ki a parkettre.

Sokan tudják rólad, hogy debreceni kötődésű vagy. Milyen gyakran tudod meglátogatni a családodat?

Medgyessy Dóra: Igyekszem minél sűrűbben hazalátogatni, ha úgy adódik, akár egy napra is visszatérek a cívisvárosba. A ceglédi szerződéshosszabbításomban az is kiemelt szerepet játszott, hogy viszonylag közel maradok a szüleimhez, valamint ők is sűrűn eljöhetnek a meccseimre.

Jelenleg nincs a hajdúsági megyeszékhelyen élvonalbeli női kosárlabda klub. Tegyük fel, pozitív fordulat következne be ebben az ügyben, mennyi ideig gondolkodnál egy esetleges debreceni megkeresésen?

Medgyessy Dóra: Erről már régóta beszélgetek Becsky István (a DEAC kosárlabda szakosztályának ügyvezetője – a szerk.) barátommal, akinek gyakran elmondom, milyen jó lenne egy NB I-es csapat a településen. Egyébként egyetlen percig sem filozofálnék az ajánlaton, mivel nagy álmom a debreceni szerződés.


Lecsúsztak a dobogóról

A magyar női 3x3-as válogatott címvédőként utazott el az amszterdami Európa-bajnokságra, amelyet a múlt héten rendeztek. A Medgyessy Dóra, Bozóki Bettina, Süle Krisztina, Theodoreán Alexandra összetételű csapat a csoportkörben 18–6-ra legyőzte a tavalyi Eb-n ezüstérmet szerző Romániát, ám Svájccal szemben alulmaradt (14–10), ennek ellenére a negyeddöntőbe jutott. Az egyenes kieséses szakaszban Franciaország várt a mieinkre, Medgyessyék nem bírtak a gallokkal, a mérkőzést 17–11-re nyerték a végül negyedik helyen záró franciák. A magyarok a 7. helyen végeztek az Eb-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!