Sport

2017.07.26. 16:40

Hegyi Dóra: három a magyar igazság

Debrecen - A harmadik Világjátékokról, melyen szerepelt, végre éremmel térhetett haza, ráadásul hárommal.

Debrecen - A harmadik Világjátékokról, melyen szerepelt, végre éremmel térhetett haza, ráadásul hárommal.

A 2009-es tajvani és a 2013-as kolumbiai megmérettetés után harmadszor vehetett részt Világjátékokon a debreceni Flex-HD SE kiváló aerobikosa, Hegyi Dóra. Sportága talán legismertebb és legsikeresebb versenyzője a lengyelországi verseny előtt azt nyilatkozta a Naplónak, hogy legalább egy éremmel szeretne hazatérni.

Maximálisan túlszárnyalta a saját várakozásait is, ugyanis egy ezüstöt és két bronzot szerzett. Érdekelt volt a vegyespárosok küzdelmeiben, ahol Bali Dániellel az oldalán a dobogó második fokára állhatott fel. A Farkas Balázs, Hegyi Dóra, Szalóki Emese, Bökönyi Klaudia, Lőcsei Zoltán, Szőllősi Panna, Mazács Fanni és Deák Anna összetételű aerodance csapat a harmadik helyen zárt, ahogyan a sportaerobik csoport is, melyet Hegyi mellett Szőllősi Panna, Mazács Fanni, Farkas Balázs, illetve Bali Dániel alkotott.

– A korábbi két Világjátékok során szerzett negyedik és ötödik helyek után egyértelműen éremért utaztam el. A Világjátékok abból a szempontból kifejezetten speciális verseny, hogy milyen rövid. Más viadalokra nem jellemző, hogy délelőtt elődöntő van, délután pedig már finálé. Én ráadásul három kategóriában is érdekelt voltam, így fárasztó, ugyanakkor nagyon sikeres napokon vagyok túl. Ami az eredményeket illeti, abszolút elégedett vagyok, ha valaki azt mondta volna a Világjátékok előtt, hogy három éremmel fogok hazatérni, azt azonnal aláírtam volna – mondta Hegyi Dóra, majd hozzátette, a vegyespáros kategória volt a legnehezebb, mind lelkileg, mind pedig fizikálisan.

Hibátlan gyakorlat nem létezik, úgy érzem, mindent megtettünk a medálokért, melyeket meg is érdemeltünk. Ez mindenki számára felejthetetlen élmény lesz örökké."

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon milyen volt a „körítés” Wroclawban (a torna egyébként július 20-án kezdődött, és 30-ig tart). – Fantasztikus hangulatot teremtettek a magyarok, a szurkolásra nem lehetett panasz. Persze más volt, mint Kolumbiában, ahol 18 ezer ember drukkolt, de számítani lehetett rá, hogy Lengyelországban kevesebben lesznek. A szervezők igazán kitettek magukért, a lebonyolításra sem lehetett panasz. Nem véletlenül mondják, hogy a nem olimpiai sportágak legfontosabb versenye ez, annyi volt csupán a különbség, hogy szállodában voltunk elszállásolva, nem pedig egy olimpiai falut alakítottak ki – fogalmazott a klasszis.

Érdeklődtünk, mennyien gratuláltak azóta a hihetetlen eredményekhez. Hegyi Dóra elmondta, szinte felrobbant az internet, minden csatornán áramlottak a dicséretek. Azt is megtudtuk, most következik egy kis pihenés, amely nem sokáig tarthat, ugyanis szűk két hónap múlva következik az Európa-bajnokság, melyen szintén szeretnék „odatenni magukat” az aerobikosok.

Mindenki a dobogón!

A Világjátékokon 13 sportágban 60 magyar indult, a legnépesebb csapattal, 17 fővel az aerobikosok utaztak Lengyelországba, a debreceni színeket hat sportoló és két edző képviselte. Roppant sikeres versenyt zártak a sportág versenyzői, hiszen elmondhatják magukról, hogy valamennyien dobogóra állhattak.

– Edzőként, a színpad mellől is iszonyatosan nehéz átélni egy-egy megmérettetést. Kezelni kell a különböző stresszhelyzeteket, segíteni a versenyzőket, és magunkat is nyugtatni. Ráadásul most olyan helyre állítottak a gyakorlatok alatt, hogy kiabálni, biztatni se tudtuk a tanítványainkat. Teljesen egyénfüggő, kit mivel lehet megnyugtatni. Van, akiben meg kell erősíteni, jól végzi a dolgát, a másikkal sokszor át kell venni, mi is lesz a feladata, akad olyan is, akihez erélyesebben kell szólni, mert az teszi úgymond helyre. Nem voltak könnyű helyzetben a versenyzőink, mivel az eddigi eredményeink miatt már előzetesen óriási elvárásokat támasztottak velünk szemben. A Világjátékokra az a hat formáció juthatott ki, mely a tavalyi vb-n a legjobb produkciót nyújtotta, erős volt a mezőny, minimális különbségek döntöttek – értékelt Kovácsné Laurinyecz Julianna, a Felx-HD SE egyesületi elnöke, vezetőedzője, illetve a Magyar Torna Szövetség aerobik szakágának elnökségi tagja, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a felkészülés során már eleve az edzések összehangolása sem volt egyszerű, hiszen versenyzőik az ország több részén, illetve külföldön is éltek, tanultak.

Már akkor nagyon boldogok voltunk, mikor bejutottunk a négyes döntőbe, az pedig, hogy mindhárom kategóriában érmet szereztünk, egyszerűen leírhatatlan."

– A Nemzeti Versenysport Szövetség mindenben támogatott minket, többek között olyan formaruhákat kaptunk, mint az olimpikonok. Lépten-nyomon azt hallottuk, milyen elegánsak vagyunk, mindenki irigykedett – nyilatkozta a vezető, akitől további jó hírek is érkeztek. Korábban beszámoltunk róla, hogy augusztus elején új edzőtermet kell keresnie a Flex-HD egyesületnek. – Eddig a Református Hittudományi Egyetem segítette a munkánkat, ám a jövőben nem tudja ezt vállalni. A régi Beregszásziban edzettünk idáig, és úgy nézett ki, azt ezután nem vehetjük igénybe, ugyanis a Szakképzési Centrum veszi át. Ám szerencsére ha minden igaz, az új üzemeltetővel is sikerül megegyezni, így a jövőben is biztosítva lesz a helyünk – árulta el Kovácsné Laurinyecz Julianna.

Kovács Judit is edzőként segítette a Flex-HD versenyzőink felkészülését, a Világjátékokon azonban már meghívott bíróként tevékenykedett. – Óriási felelősséggel jár ez a feladatkör, nem könnyű megtalálni azt az egyensúlyt, mely a más nemzetek képviselőivel szemben is korrekt, és a magyaroknak is megadja a kellő támogatást. Segítette a munkámat, hogy olyan szintű versenyzőket kellett pontozni, akik már az elitbe tartoznak – mondta Kovács Judit, aki évek óta ott van a bírói testületben.

HBN


[related-post post_id="3559662"]

[related-post post_id="3486874"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!