Sport

2017.05.29. 18:54

3x3-as kosár: immár profi pályákon lehet pattogtatni Debrecenben

Debrecen - A pályaavató mellett azt is bejelentették, hogy 2019-ben Debrecen rendezheti meg a felnőtt Eb-t.

Debrecen - A pályaavató mellett azt is bejelentették, hogy 2019-ben Debrecen rendezheti meg a felnőtt Eb-t.

Újabb beruházás valósult meg a cívisvárosban: a Debreceni Sportcentrum Kft., Debrecen város önkormányzata és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) összefogott, aminek hála megújult az Oláh Gábor utcai kosárlabdapálya. Hat 3x3-as játékra alkalmas, műanyag borítással ellátott pályát alakítottak ki a közel 1000 négyzetméteres területen, 200 férőhelyes lelátóval. Ennek apropóján hívták össze a sajtó képviselőit hétfőn délután.

A hivatalos pályaavatón dr. Papp László, Debrecen polgármestere emlékeztetett, hogy már 2015-ben, és tavaly is rengeteg ember érdeklődött a 3x3-as események iránt, a Nagytemplom előtt az előző évben tizenötezren fordultak meg és drukkoltak eme különleges sportág képviselőinek. – Nagy örömünkre szolgál, hogy összejöhetett ez az összefogás, hiszen a helyi kosárlabdasportnak is nagy szolgálatot tesz majd ez a játéktér.

Húszmillió

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy a sportkomplexum területének legkedveltebb részét újították fel, mivel nem volt olyan nap, mikor ne pattogtattak volna a kosarasok. – A tatarozás húszmillió forintba került, melynek hetven százalékát TAO-s forrásból fedeztük. A társasági adó kedvezménynek hála az évek során 700 milliót fordíthattunk a különböző felújításokra, az utánpótlás-nevelésre pedig 1,1 milliárdot – ismertette az ügyvezető, majd hozzátette, szükség is van a folyamatos fejlesztésekre, ugyanis a Debreceni Kosárlabda Akadémia mintegy hatszáz taggal működik.

2015 június elején rendeztek először Debrecenben, a Nagytemplom előtti téren nemzetközi, úgynevezett 3x3-as kosárlabda-mérkőzést. Akkor a világ legjobb 18 éven aluli fiú és lány csapatai mérték össze tudásukat. A különleges sportesemény hatalmas sikerrel zárult, szakmailag is. Éppen ezért a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA), a világon eddig egyedülálló módon tavaly egy három éves szerződést ajánlott fel, hat világesemény megrendezésére az MKOSZ-nak, mely az összes torna helyszínéül Debrecent választotta.

– Gratulálok az új pályához, ez a befektetés a jövőnek szól, az ifjúságért van. Már az előző években is príma versenyeket tartottak Debrecenben, biztos vagyok benne, hogy ebben az évben is így lesz. Július elején eldől, bekerül-e a 3x3-as kosár az olimpiai sportágak közé. Magyarország időben eszmélt, szép jövő előtt áll az utánpótlás – fogalmazott Kamil Novak, a FIBA főtitkára.

Az MKOSZ főtitkára, Bodnár Péter szerint azok számára, akik figyelemmel kísérik a kosárlabdát, nem okozott meglepetést, hogy 2016 hosszú idő óta a legsikeresebb év volt a sportágban. – Talán a legeredményesebb szakágunk a 3x3, ami tudatos építkező munka eredménye. A szabadtéri pálya-projektnek köszönhetően immár Debrecenben is van új játéktér, ami nagy öröm a számunkra is.

Az idén augusztus 31. és szeptember 1. között lesz a világ legjobb 3x3-as férfi elit kategória csapatainak egyik selejtező helyszíne Debrecen, a World Tour Masters keretében. Szeptember 1-től 3-ig pedig az U18-as fiú és lány Eb-nek ad otthont a cívisváros.

A sajtótájékoztató végén hivatalosan is felavatták a pályákat, majd birtokba is vették azokat. Az ifjú reménységek mellett a DEAC kosarasai, valamint Papp László is kosárra dobott.

Folytatódik a sorozat

– Örömmel jelenthetem be, hogy elnyertük a 2019-es 3x3-as felnőtt női és férfi Európa-bajnokság rendezési jogát! – mondta el dr. Papp László, aki kiemelte, mivel ha minden jól alakul, ez a sportág akár már ott lehet a 2020-as tokiói olimpián is, így akár a debreceni kontinensviadal kvalifikációs torna is lehet az ötkarikás játékokra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!