Sport

2016.09.01. 09:38

Szervátültetettek Eb-je: Krucsó, Bogyor és Kóka is remekelt

Debrecen - A hajdú-bihariak hat érmet szereztek Helsinkiben a 9. Szervátültetettek és Művese-kezeltek Európa-bajnokságán.

Debrecen - A hajdú-bihariak hat érmet szereztek Helsinkiben a 9. Szervátültetettek és Művese-kezeltek Európa-bajnokságán.

Kilencedik alkalommal gyűlt össze Európa 24 országának közel 500 sportolója a fővárossal egybeépült finnországi Vantaa városában, hogy bizonyítsák, egy új szervvel nemcsak hogy vissza lehet térni az életbe, de kiemelkedő eredményekre is képesek lehetnek a betegek kitartó edzésmunkával. A szervátültetett és művese kezelt társadalom számára kétévente megrendezett legrangosabb sporteseményen, Magyarországról 45 válogatott sportoló vett részt, 15 kísérővel. A 26 vese-, 10 máj-, 3 kombinált vese-máj, 4 csontvelő- és 2 tüdőátültetett versenyző nyolc sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás) indult a viadalon, korosztályos bontásban. A sportágak természetéből adódóan az úszók és az atléták voltak a legeredményesebbek. Fantasztikusan szerepeltek a magyarok, összesen 35 arany-, 32 ezüst-, és 28 bronzérmet szereztek. A magyar csapat 95 érméből a hajdú-bihariak hatot szereztek.


Kóka Zoltán (jobbra) és Tóth Attila | Fotó: Magánarchívum


Hozták az elvártat

Berente Judit, a Magyar Szerv­átültetettek elnöke elégedett volt a magyar csapat eredményével, mivel szinte mindenki hozta a tőle elvárt eredményt. Az eredményességen túlmenően dicsérte a rendezés színvonalát, a tájékoztatást, a csapatok elhelyezését, a korszerűen felszerelt létesítményeket. – Egyedül az időjárás nem volt hozzánk kegyes, a nyitó ünnepélyen végig esett az eső, szerencsére a szervezők előrelátóan mindenkinek a regisztrációs csomagjába bekészítették az esőkabátot. Az atlétika első napi eseményeiből pedig két számot a második napra halasztottak a szakadó eső miatt – nyilatkozta az elnöknő, aki maga is transzplantáltként szerepelt a versenyen.

2017-ben a XXI. Szervátültetettek Világjátékát Spanyolországban, Malagán rendezik meg június 25. és július 2. között. A következő viadalra szeptemberben kezdődnek el a hazai kvalifikációs versenyek.

HBN–KE


A hajdú-bihariak eredményei

  • Krucsó Zsolt (Debrecen): úszás: 50 m gyors 1., 50 m mell 2., 200 m vegyes 4.
  • Bogyor Tünde (Sáránd): tenisz egyéni 2., páros: Jeszenkovits Judittal (Budapest) 2.
  • Kóka Zoltán (Derecske): asztalitenisz egyéni 2., páros Tóth Attilával (Budapest) 1.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!