Sport

2016.05.14. 11:45

Sporttudományra „gyúr” a Debreceni Egyetem

Debrecen - Testnevelő szak, sportdiagnosztikai terápiás központ, valamint fitneszcentrum – ezek a legfontosabb tervek.

Debrecen - Testnevelő szak, sportdiagnosztikai terápiás központ, valamint fitneszcentrum – ezek a legfontosabb tervek.

Néhány héten belül benyújtja akkreditációját a Debreceni Egyetem osztatlan testnevelő tanár szak indítására. Általános iskolai testnevelő szakon nappalin 60, levelezőn 30, középiskolai tanárképzésben pedig 30, illetve 20 hallgató tanulhat majd. Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója úgy számol, az év végén megjelenő felvételi tájékoztatóban már szerepel, hogy 2017-től testnevelő tanár szakot is indít a Debreceni Egyetem.

A legjobb feltételek

– Alapszaktól a doktori képzésig teljes lenne a képzési portfólió 2017 őszétől. A tervezett testnevelő tanári osztatlan képzés mellett a GTK-n meglévő sportszervező szak kibővül, sport- és rekreáció-szervezés alapszak néven indul jövőre. Erre épül majd a sportközgazdász és rekreáció mesterszak, illetve több doktori iskola is hirdet sporttudományokat érintő témaköröket. A közelmúltban megalapítottuk a Nyirkos István Sporttudományi Szakkollégiumot, mely az ország második sporttudományi szakkollégiuma – mondta Balogh László, aki hozzátette, a Sporttudományi Koordinációs Intézetben máris erős oktatói, kutatói háttér biztosítja a minőségi munkát.

– A Debreceni Egyetem adja a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatóját, aki a riói olimpián vezeti a magyar csapatot, a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottságának elnökét, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Orvos-, Egészség- és Sporttudományi Bizottságának több tagját, valamint a MEFS egyik alelnökét is – sorolta az igazgató.

Jó esély az elismerésre

– Az infrastrukturális feltételek az ország sporttudományi intézeteit tekintve a Debreceni Egyetemen a legjobbak – emeli ki a szakember. – A lehetőségek pedig még tovább bővülnek a Nagyerdei Stadion épületében kialakított sportdiagnosztikai életmód- és terápiás központtal, melynek átadását nyár közepére tervezzük. Az 1200 négyzetméteres beruházás műszakilag elkészült, most a sportdiagnosztikai és rehabilitációs eszközök szállításánál tartunk. A Magyarországon egyedülálló komplexumban sportegészségügyi szolgáltatásokra, terhelés élettani mérésekre, 3-4 dimenziós mozgáselemzésre, rehabilitációs és sportpszichológiai felmérésekre, valamint fejlesztő tréningekre is lesz lehetőség – magyarázza az igazgató.



A másik egyetemi beruházás, a 2200 négyzetméteres fitneszcentrum a tervek szerint az év végére készül el a stadionban. A hallgatók és a városlakók 21. századi körülmények között vehetik majd igénybe a spinning kerékpárokat, futópadokat, nyújtó és erősítő gépeket, wellness szolgáltatásokat, valamint az újdonságnak számító cardiowise rendszert, mely személyre szabott, szívfrekvenciával, vérnyomás- és EKG-méréssel kontrollált edzést tesz lehetővé.

– Mindezek fényében azt hiszem, a Debreceni Egyetem eséllyel pályázhat majd két, Magyarországon még most formálódó elismerésre: az Egészséges Egyetem és a Sportos Egyetem címekre, valamint hozzájárulhat ahhoz, hogy Egészséges Stadionná minősítsék a nagyerdei létesítményt – fogalmazott Balogh, aki a sportszakmai területen végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült.

Tavasz a Real Madriddal

Jelentkezőrekord a tavaszi futballegyetemen, már több mint 1600-an regisztráltak: az őszi kurzus után a legtöbb európai kupagyőzelem birtokosától tanulhatnak az edzők Debrecenben. A sikeres őszi konferenciát követően 2016. május 19-én a bajnoki címek és kupagyőzelmek alapján legeredményesebb spanyol klub, a Real Madrid módszertani igazgatója és két utánpótlás-edzője érkezik a Debreceni Futballegyetem meghívására a Nagyerdei Stadionba.

Előadást tart a konferencián az egyszerűen csak „Madridizmus-ként” emlegetett életérzésről, illetve annak magyar vonatkozásairól Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója. Az utánpótlás nevelés fontosságát, illetve irányvonalát Spanyolországban az 1902-ben alapított klub ex U19-es edzője, Jose Toth Zele ismerteti, a Real Madrid filozófiáját és képzési módszereit pedig Juan Luis Martinez módszertani igazgató mutatja be. Az elméleti oktatást gyakorlat teszi teljessé a debreceni Nagyerdei Stadionban, az edzést Celador Rodriguez Tristán, az U17-es korosztály edzője vezényli, aki 2001 óta szakvezető a Királyi Gárdánál.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!