Sport

2015.12.06. 13:01

Hat éremmel zárták az országos bajnokságot a hajdúsági bokszolók

Debrecen, Hajdúsámson - A 92. Férfi Felnőtt Ökölvívó Országos Bajnokságon a két hajdú-bihari klub négy-négy versenyzővel indult. Közülük hatan odaverekedték magukat a dobogóra. Bernáth István (HISE) magabiztosan védte meg tavalyi bajnoki címét.

Debrecen, Hajdúsámson - A 92. Férfi Felnőtt Ökölvívó Országos Bajnokságon a két hajdú-bihari klub négy-négy versenyzővel indult. Közülük hatan odaverekedték magukat a dobogóra. Bernáth István (HISE) magabiztosan védte meg tavalyi bajnoki címét.

A majdnem 130 nevezett bunyósból végül száznál is kevesebb mért be ténylegesen Hévízen idén - 10 súlycsoportban. Hajdú-Bihar megye két zászlóshajója, a DVSC és a HISE vezetői különböző reményekkel várták a bajnokságot, hiszen míg előbbi egyesületnél bravúr lett volna bármely súlycsoportban a bajnoki cím, de akár az érem is, addig a hajdúsámsoniak egyértelműen több aranyéremben gondolkoztak.

Végül ez Bernáth Istvánnak jött össze, aki szó szerint szétverte a mezőnyt szupernehézsúlyban. A finálé sem ment végig, így a nemrég a HISE-be igazoló klasszis megérdemelten ért fel a csúcsra ismét.

A sámsoniak két további ezüstöt zsebeltek be, ám míg Ungvári István (49 kg) esetében a döntő elvesztése valahol belefért a pakliba, lévén az ismét külföldi munkát végző, az ob előtt komolyabban csak pár napot edző Ungi nem ütött eleget ahhoz, hogy meggyőzze a pontozókat, addig Varga Miklós (60 kg) megnyerte a döntőt, mégis, a pontozók kisorsolása után ellenfelét, Gálos Rolandot hozták ki bajnoknak.

Máté Attila vezetőedző felháborodott azon, hogy konkrétan tudható (megtekintették a pontozólapokat), az öt bíróból három Vargát látta győztesnek, de a szabályok értelmében kettő sorsolás útján kiesik, így előfordulhatott az, hogy éppen az a kettő maradt bent - egy ellenében -, akik a bajai bunyósra tették a voksukat. "A szememben Miki a bajnok, és aki látta a mérkőzést és ért hozzá, annak a szemében is - nem tudom a két pontozó milyen meccset nézett, a sorsolásról pedig inkább ne is mondjunk semmit, hiszen Mikit immár másodjára sújtja ez a szisztéma, vagyis elvileg megnyer egy mérkőzést, de aztán mégsem őt hirdetik ki..." - értékelt Máté Attila. Vargáról egyébként most már leírható, hogy egy őszi kézsérülését hordozta magával idáig, ami miatt hónapokig nem tudott kesztyűzni, s itt is kímélte az előcsatározások során az ütő kezét. A döntőben - leküzdve fájdalmát, beinjekciózva - nagyot harcolt, ezért is mérgesek a klubnál, hogy nem érhetett oda a dobogó tetejére. A HISE vezetőedzőjét vélhetően az sem vigasztalja, hogy amúgy a sámsoni csapat harmadik lett az egyesületek országos rangsorában.

A DVSC túlteljesítette a vártakat. A 21 éves Nagy Bence szépen, egy kiütéssel és egy TKO-val küzdötte magát a döntőbe a 91 kilósok között, majd ott egy nagyon komoly összecsapáson a pontozóknál alulmaradt a címvédő MTK-s Sávoly Gergővel szemben. Hutai László edző szerint picit erősödnie kell Bencének és a lábmunkáján javítani, de ami benne azt maximálisan kibokszolta magából. Patai Sándor (49 kg) és Kovács Dávid (56 kg) bronzérmet vehetett át. Az elsőéves felnőtt Patai részben szerencsés is volt, de a munkája, fejlődése egyértelmű. Kovács ugyanakkor másodéves ifjúsági korosztályúként indult a szabályok adta lehetőséget kihasználva a felnőttek között és remek bunyóval ért oda a dobogóra, ahol a döntőbe kerülés is kinézett neki, ám nevesebb riválisát - Salánki László tréner szerint - bőven felülértékelték a pontozók, ezért elmaradt a még nagyobb bravúr. A hajdúhadházi edzőnek így is nagy emlék ez a bajnokság, hiszen az utánpótlásban a sikereket sorra szállító Salánki első felnőtt magyar bajnoki érmesét nevelte ki.

Siroki János (56 kg) és Takács József (69 kg - utóbbi a tízszeres bajnok Káté Gyulával bokszolt egy jót, ám kikapott tőle a legjobb 16 között) helyezett lett.

- Koppányi Szabolcs -


HISE-eredmények:

1 arany: Bernáth István (+91 kg)

2 ezüst: Ungvári István (49 kg) és Varga Miklós (60 kg)

helyezett: Siroki János (56 kg)


DVSC-eredmények:

1 ezüst: Nagy Bence (91 kg)

2 bronz: Patai Sándor (49 kg) és Kovács Dávid (56 kg)

helyezett: Takács József (69 kg)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!