Sport

2015.11.20. 08:04

Lezárult egy korszak a sakkvándorkupa történetében

Hajdúszoboszló - Egy évtizede rendezik meg minden évben a Balla János Emlékversenyt.

Hajdúszoboszló - Egy évtizede rendezik meg minden évben a Balla János Emlékversenyt.

A vándorkupa történetében lezárult egy időszak, idén tizedik alkalommal került sor a Balla János emlékére alapított ifjúsági sakkversenyre Hajdúszoboszlón. A viadal nem a magas létszám, hanem a jó hangulata és gazdag díjazása miatt érdemelte ki a komoly érdeklődést, s jó lehetőséget biztosít a sakkozni szerető gyerekeknek.

Színes programok

A legnépesebb mezőny 2010-ben – az ötödik versenyen 48 fő – ült asztalhoz a serleg megnyeréséért. A tíz kupagyőztest hét település adta, az első címvédésre az alapítástól hat évet kellett várni, 2012-ben Hercz Richárdnak sikerült ez a bravúr. Az eddigi kupagyőztesek, kiknek nevét a vándorserleg plakettje őrzi: háromszor nyerte meg Szántó Imre (Hosszúpályi) 2009, 2013 és 2014 évben, őt követi az első címvédő Hercz Richárd (Hosszúpályi) kétszeres kupagyőzelemmel 2011-ben és 2012-ben. 2006-ban ifj. Erdei Lajos (Nagyrábé), 2007-ben Marosán Szabolcs (Mikepércs) 2008-ban, ifj. Egri László (Püspökladány) és 2010-ben Toldy Emil (Debrecen) egy-egy évig őrizhette a vándorserleget. A helyi versenyzők is kivették részüket a küzdelmekből. A derecskei sakkozó fiatalok közül Kovács Mihály idei eredményével már ötödik alkalommal bizonyult a legeredményesebb helyi versenyzőnek, őt követi ifj. Bun Tibor három elsőséggel. Két-két alkalommal bizonyult legjobbnak Serestyén Zsolt és Cseh Péter, egyszer Pilcsuk Lászlónak, Nagy Lajosnak és Szabó Hunornak is sikerült e díjat elnyernie.

Az idei versenyre ezúttal is a Városi Művelődési Központban került sor. A jubileumi megmérettetésen nyolc település ifjúsága mérte össze sakktudását. A megnyitón külön elismerésben részesült három sakkozó, akik a legtöbbször szerepeltek az emlékversenyeken: Hercz Ric­hárd, Hercz Vendel és Szántó Imre 9-9 alkalommal szállt harca a kupagyőzelemért.

A jeles alkalomra sakkfeladvány fejtés és sakktotó színesítette a programot. A sakkfeladvány szerencsés nyertese Frank Viktor, a sakk­totó díjazottja Szabó Natália lett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!