Sport

2015.10.11. 15:39

Rajkai-futóverseny: méltón emlékeznek a kiváló sportemberekre

Debrecen - Nagy Tibor szerint több ok miatt is alapvető értékekkel rendelkezik a Rajkai futóverseny.

Debrecen - Nagy Tibor szerint több ok miatt is alapvető értékekkel rendelkezik a Rajkai futóverseny.Amatőr és profi futók veszik a birtokukba a debreceni Nagyerdőt október 24–én, hiszen ezen a szombati napon rendezik meg a 43. Rajkai–Napló futóversenyt. Idén Rajkai Tibor születésének 100. évfordulóját ünneplik, így ebből a szempontból ugyancsak különlegesnek ígérkezik a patinás esemény.

Jelentős hagyományok

– Úgy gondolom, két nagy, tradicionális megmérettetés van Hajdú–Bihar megyében: a Bocskai István Ökölvívó Emlékverseny, valamint a Rajkai futóverseny. Rajkai Tibor 1972–ben hunyt el, egy évvel később indult el a rendezvény, amelyet egyik leghűségesebb tanítványa, Kerékgyártó László szervezett haláláig. Ezt követően a Hajdú-Bihar megyei és Debrecen Városi Atlétikáért Közhasznú Egyesület vette a kezébe a különböző rendezési feladatokat. Néhány éve lett a partnerünk a Hajdú–bihari Napló, ami értékrendet közvetít, és széles tömegek számára biztosít sportolási lehetőséget. Az újság szerepvállalása rendkívül fontos, ugyanis szponzorokban sajnos nem bővelkedünk, a két kiváló szakember családja anyagilag támogatja a programot.

Eleinte erős szakmai viadalról beszélhettünk, manapság ugyan megmaradt ez a vonal, de a tömegsport is fontos szerepet játszik. Atlétikai és erkölcsi szempontból egyaránt jelentős erényekkel bír a Rajkai futóverseny – nyilatkozta lapunknak az egyik szervező, Nagy Tibor.

Azt sokan tudják, hogy Rajkai Tibor és Kerékgyártó László életében kiemelt szerepet játszott a mozgás, de a személyiségükről kevesebb információval rendelkezik a többség.

– Kellemes emlékeim vannak róluk, kicsi koromban egy-két tréninget vezetett nekem Tibi bácsi, nagyon szimpatikus embernek ismertem meg. Korának egyik legkiválóbb edzője volt, olimpikonokat készített fel. Kerékgyártó Lászlóval szoros viszonyt ápoltam, rendkívül segítőkész volt. Személyes barátság, és az emlékük ápolása motivál bennünket – mondta az egykori atléta, aki zárszóként megjegyezte, hogy várnak mindenkit, akik korábban dolgoztak a mesterekkel, vagy indultak a versenyen.

Egyébként a Napló idén ismét megrendezi a 2500 méteres futást, amelyre bárki ingyen nevezhet.

HBN–BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!