Sport

2015.10.26. 11:58

Nincs gond a kondival a Lokinál

Debrecen - A szakember szerint a DVSC állóképességi mutatói nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

Debrecen - A szakember szerint a DVSC állóképességi mutatói nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is megállják a helyüket.

Kovács Péter kutató, teljesítménydiagnosztikával foglakozik több mint húsz éve, a teljesítményélettani tárgykör a területe. Tíz évig tevékenykedett a magyar honvédségnél, a fizikai alkalmasság vizsgálati rendszerét dolgozta ki, ezt követően egy magánlaboratóriumot hozott létre, s lassan öt éve kérte föl az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatója a kutatóosztály vezetésére.

– Emellett nagyon sok élsportolónak végezzük a teljesítménydiagnosztikai menedzselését, említhetném például Tótka Sándor világbajnok kajakost vagy az úszó világklasszisokat, Risztov Évát, Cseh Lászlót, több, mint 42 sportágban dolgozunk. Egy tízfős szakmai stáb van mögöttem, sportpszichológustól kezdve a dietetikusig vagy a sportorvosig és egy komoly összetett információhalmazt adunk át, melyet megfelelően kommunikálunk az edzők és a sportolók felé.

Három éve a Lokinál

A szakember három esztendeje a DVSC-TEVA futballcsapatánál is dolgozik. – Olyan rendszert hoztunk létre, amelynek segítségével akár napi szinten nyomom követhetőek a játékosok élettani mutatói. Ha a vezetőedző jelzi, a labdarúgók bizonyos méréseket végeznek el magukon, s mire a odaérnek az edzésre, addigra már a tréner mobiltelefonján több élettani adat megjelenik, melyek alapján tud edzésgyakorlatokat módosítani, ha ez szükséges – árulta el Kovács Péter, aki azt is elmondta, jelenleg megfelelő mutatókkal rendelkeznek a Loki futballistái.

– A csapat jó kognitív és fizikai állapotban van, ez mind a mentális, a szociális és a fiziológiai képességekre is értendő. Volt a tavalyi év során egy néhány meccses rossz széria – utalt a kutató a BATE elleni BL-kiesés okozta „sokkos” állapotra –, akkor jelezte a csapat, hogy irányt kellene mutatnunk a probléma meghatározásában. Egy délelőtt alatt felmértük a játékosokat és jeleztük, hogy fizikálisan rendben vannak, azonban van egy mentális jellegű probléma. A folyamatos mérések alapján a csapat most jó állapotban van, ami már látszik is a teljesítményén – nyilatkozta Kovács Péter.

A szakember hozzátette, a Debrecen állóképességi mutatói nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is megállják a helyüket még más, állóképességi sportágakhoz mérve is. Arra a kérdésre, kik a legterhelhetőbb játékosok a Lokinál, Kovács Péter így válaszolt: – Amit én kidolgoztam, az a periodikus funkcionális szenzorrendszer, ami azt jelenti, hogy élettani változókat nézünk különböző időpontokban tervszerűen, ezeket jelezzük vissza a sportolónak vagy az edzőnek, aki ez alapján tudja a terhelést módosítani. Nem csoportban gondolkozunk, hanem egyéni szinten. Azért nem emelnék ki játékosokat, mert viszonylag kicsik a különbségek az eredményeik között. Az utóbbi időben csapatrangsorokat is készítünk, hogy a játékosok még motiváltabbak legyenek, de nem hiszem, hogy célszerű lenne neveket említeni – jelentette ki a kutató.

Felmerülhet a kérdés, mi a helyzet az utánpótlás terén, ott is kontrollálják-e a labdarúgókat?

– A felnőtt csapatok az utánpótlásból merítenek, egy bizonyos életkorban már a nemzetközi szinthez felnőtt mutatókkal kell rendelkeznie a futballistáknak. A Lokinál évek óta akadémiai rendszer van, velük is dolgozunk, kontrollméréseket végzünk. Folyamatosan fejlődik a szisztéma, és kiemelném, hogy ebben a korban sem csupán fizikai mutatókat mérünk, hanem kognitív és mentális dimenziókat is, nem beszélve dietetikai-, anyagcsere-szempontokról. Ebben a tekintetben mind az akadémiának, mind a felnőtt csapatnak nagyon speciális rendszert állítottunk össze, ami nemzetközileg is minőségi protokollnak nevezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!