Sport

2015.07.28. 13:23

Óriási szakmai elismerés a DSC-SI edzőjének

Debrecen - Mesteredzői díjat kapott Sántics Béla.

Debrecen - Mesteredzői díjat kapott Sántics Béla.

Igen magas szinten műveli munkáját Sántics Béla, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy nemrégiben beléphetett a mesteredzők közé. Idén négyen vehettek át mesteredzői díjat a fővárosi ünnepségen, és köztük volt a három éve már Debrecenben oktató úszóedző is.

– Sokat jelent számomra ez a díj, nagyon örülök neki, hiszen óriási szakmai elismerés. Lelkileg rengeteg pluszt ad, hogy mesteredző lettem, mivel erről olyan emberek döntöttek, akik a szakmájuk csúcsán vannak. Gondoljunk csak arra, hogy dr. Kemény Dénes vezeti azt a Mesteredzői Kollégiumot, mely egyhangúlag elfogadta többek között az én pályázatomat is – mondta Sántics Béla, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola (DSC-SI) úszó szakosztályának igazgatója, vezetőedzője, aki korábban a pécsi egyetemen tanított, de mióta átette székhelyét a cívisvárosba, már a Debreceni Egyetemen oktat, emellett pedig tudományos kutatómunkát folytat az edzéselmélet területén.

– Azt teszteljük, hogy a különböző edzésmódszerek milyen élettani hatásokat váltanak ki a versenysportolóknál. Például azzal a szisztémával készítettünk fel focistákat, amivel az úszókat is szoktuk – fogalmazott Sántics, aki szerint a tökéletes metódust sosem lehet megtalálni, aki azt mondja, ez lehetséges, az hazudik.

Vannak tehetségek

Sántics Béla gyerekekkel is foglalkozik a sportcentrumnál, ahol úgy tűnik, nagyon jó úton haladnak. – Épp a közelmúltban rendezték meg Miskolcon az országos gyermek bajnokságot, ahonnan úszóink 3 arany-, 4 ezüst- és 8 bronzéremmel térhettek haza. Ezek a csodás eredmények már az elmúlt három év munkájának „termései”. Nyugodt szívvel kijelenthetem, vannak ifjú tehetségeink, több gyermekben is látok potenciált – vélekedett a vezető.

Az újdonsült mesteredző a fiatalok mellett az Eb-ezüstérmes, Universiade- és Ifjúsági Olimpia-győztes, DSC-SI-s úszó, Biczó Bence trénere is. Mint ismert, Biczó nem lehet ott a napokban zajló kazanyi vizes világbajnokságon, ugyanis két magyar is jobbat úszott nála. – A világranglista 11. helyét úszta meg, pechünkre pedig két magyar is előtte végzett. Lehet, hogy az olimpia előtt még jókor is jött ez a pofon. Az időeredménye jó volt, az biztató – tudtuk meg.

HBN–SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!