Sport

2015.06.07. 17:26

Nincs okuk szégyenkezni

Debrecen - A magyar fiúk eljutottak az egyenes kieséses szakaszba, de ott a spanyolok már nagy falatnak bizonyultak.

Debrecen - A magyar fiúk eljutottak az egyenes kieséses szakaszba, de ott a spanyolok már nagy falatnak bizonyultak.

Magyarország 3x3-as U18-as férfi válogatottja az „A” jelű hatosában a negyedik helyen zárt, miután Kazahsztánt és Uruguayt két vállra fektette, ellenben a lengyelek, az oroszok és a Fülöp-szigetiek ellen nem jött össze a siker. A nyolcaddöntőben Spanyolország jelentette a végállomást.

A csapatkapitánnyal, a zsákoló versenyen a legjobb négyig eljutó Boros Márkkal összegeztük a torna tanulságait.

A csoportból való továbbjutást tűztétek ki a torna előtt teljesítendő feladatként, ami összejött. Hogyan értékelnéd az első kört, amelyet két győzelemmel és három vereséggel zártatok?

Boros Márk: Úgy gondolom, percről-percre, meccsről-meccsre egyre inkább csapattá értünk. Jó érzés volt Magyarországot képviselve a pályára lépni, ráadásul hazai közönség előtt. Nagyon sokat jelentett, hogy sok szurkoló kijött a mérkőzéseinkre. Maximálisan elégedettek lehetünk azzal, amit elértünk, mivel a célkitűzést teljesítettük.

A legjobb 16 között a bombaformában lévő Spanyolország várt rátok, akikkel szemben 18-9 arányban maradtatok alul. Hogy éltétek meg ezt a vereséget?

Boros Márk: Jobban örültem a spanyoloknak, mégis európaiak, szervezettebb kosárlabdát játszanak, szemben például az USA-val. Nincs ekkora különbség a két válogatott között, csak ők sokkal nyugodtabbak voltak a helyzetek értékesítésénél, ezért alakult ki a 9 pontos differencia.

Miben kell előrelépnetek, hogy egy topcsapat szintjére kerüljetek?

Boros Márk: Fejben feltétlenül, két fontos dolog van, a higgadtság és a magabiztosság, ezeket kell fejleszteni. A spanyolok ugyan magasabbak voltak, de gyorsaságban felvettük velük a versenyt, és fizikálisan sem múltak felül bennünket. A mentális elfáradás határát kell minél jobban kitolni.

Mi lesz a következő megmérettetés, amely rátok vár?

Boros Márk: Augusztus elején Rigában szereplünk Európa-bajnoki selejtezőn, ahol 9 együttes közül az első öt kvalifikálja magát a Minszkben rendezendő Eb-re. Valószínűleg ugyanezzel a játékoskerettel megyünk Lettországba.

Neked még nem ért véget a világbajnokság a válogatott búcsúzásával, ugyanis egyedüli európaiként bejutottál a zsákoló verseny elődöntőjébe. Mennyire fogjátok fel ezt versenyként?

Boros Márk: Nagy dolognak tartom ezt a produkciót, hiszen én vagyok a legalacsonyabb. Ugyan éreztem egy kis hátszelet, de ez nem von le semmit a teljesítményemből, mert zsákolásaim látványosra sikerültek. Itt nem az a lényeg, hogy ki nyer, ez a műfaj valóban a nézőkért van.

Hogyan szoktál felkészülni az effajta a megmérettetésekre?

Boros Márk: A legtöbb induló az edzéseken begyakorolja a legnehezebb figurákat, de én a tréningeken nem tudok úgy felpörögni, mint az élesben tapasztalt drukknak köszönhetően. Emiatt mindig a versenyeken próbálom ki az adott elemeket, amelyeket meg akarok csinálni, és ez eddig bejött.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó zsákoló legyen?

Boros Márk: Természetesen fontos a ruganyosság, ezen kívül gyorsnak kell lenni a kezeknek, a lábaknak és a fejnek, hogy időben végre tudja hajtani az adott koreográfiát.

Van kedvenc elemed?

Boros Márk: Általában ugyanazokat szoktam bemutatni, tehát a palánkra és annak oldalára feladós és a test előtt megtekerős figurákat favorizálom.

Boros vasárnap este nyolctól bizonyíthatja zsákolási tudományát. Rajta kívül az amerikai Jalek Felton, az uruguayi Da Costa és a Fülöp-szigetek üdvöskéje, Kobe Paras szórakoztatja majd a cívisvárosi publikumot.

HBN-Bíró Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!