Sport

2015.03.31. 14:21

Általában a tragédiák szembesítenek a ténnyel

Debrecen - A debreceni ralibajnok szerint kivédhetetlen helyzet okozta a sporttárs halálát.

Debrecen - A debreceni ralibajnok szerint kivédhetetlen helyzet okozta a sporttárs halálát.Szörnyű tragédiával ért véget a 10. Eger Rally az elmúlt hétvégén, a másodosztályban utolsóként induló BMW az oldalával fának csapódott, a balesetben a debreceni navigátor, Szabó Attila életét vesztette. Az MNASZ (Magyar Nemzeti Autósport Szövetség) elnöksége által felállított bizottság és a rendőrség is vizsgálja a baleset körülményeit. A történtek ismét rávilágítottak arra a tényre, hogy mennyire veszélyes sportág a rali, s rögtön felmerül a kérdés, megelőzhető lett volna a tragédia?

A versenyzők védelmében

– Nagyon komoly szabályoknak kell megfelelniük a versenyautóknak, a regulákat a nemzetközi szövetség írja elő, a hazai testület pedig ellenőrzi a betartásukat. A versenyeken minden egyes autóra egyformán vonatkozik a szabályzat, egy Eger Rally szintű megmérettetésen csakis profi szintű négykerekűek indulhatnak el – nyilatkozta a Naplónak Bereczki Norbert debreceni raliversenyző, aki beszélt a pilóták és a navigátorok védelmét szolgáló berendezésekről is.

– A bukóketrec egy olyan csőszerkezet, amely az utastéren belül a karosszériához közel van beépítve, ezzel csökkenthető a karosszéria deformációja ütközés esetén. A gépátvételnél tanúsítvánnyal kell igazolni a bukóketrec felépítését, ezt természetesen mindig ellenőrzik a szakemberek. Védelmet nyújt még az autóba épített homologizált versenyülés és biztonsági öv, amiket kötelező használni. A sisak és a védőruha mellett az első osztályban kötelező a HANS használata, amit sokan a Forma–1 világából ismernek, a fejet és a nyakat védi, főként ostorcsapás mozdulatsor végén. Ezt a felszerelést Attilának nem kellett használnia, de mivel oldalütközést szenvedtek, így vélhetően ez az eszköz sem segített volna rajta. Sajnos vannak olyan esetek, amelyekre nem lehet felkészülni, egyszerűen kivédhetetlen helyzet elé állítja a versenyzőt. Sajnos ez történhetett Egerben is, s ilyenkor, egy tragédia során szembesülnek az emberek azzal, milyen veszélyesek a technikai sportok – fogalmazott a többszörös magyar bajnok.

HBN-BN


Debrecen - A debreceni navigátor emlékére autós felvonulást tartottak.


Egy bejelentett autóverseny egyik indulója a szervezők által lezárt útszakaszon, a 24-es számú főút 52-es kilométerénél - Sirok és Egerbakta között - vasárnap 19 óra 45 perckor egy út menti fának ütközött versenyautójával, a balesetben a gépjármű utasa a helyszínen életét vesztette - közölte a rendőrség honlapján.


Eger - Az egri autóversenyen a fának csapódott versenyautó utasa életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!