Sport

2014.12.16. 17:14

Varga: mennyiség mellé minőség

Debrecen - A DVSC-TEVA középpályása nem csupán a játékperceket tekintve tett hozzá sokat a csapat játékához.

Debrecen - A DVSC-TEVA középpályása nem csupán a játékperceket tekintve tett hozzá sokat a csapat játékához.A debreceniek hivatalos honlapja összegyűjtötte, melyik Loki-futballista hány mérkőzésen, mennyi játékpercet töltött a zöld gyepen. Ennek kapcsán vettük górcső alá az egyes labdarúgók őszi bajnoki teljesítményét. Annyi kikötésünk volt csak, hogy legalább tíz OTP Bank Liga-összecsapás szerepeljen az adott játékos neve mögött, így 14 lokistának a szerepléséről értekezünk most.

Bouadla is belejött

A legalább tíz meccsen szereplők közül a legkevesebbet Selim Bouadla töltötte a pályán, 640 percet. A francia középpályás legutóbbi hónapokban bemutatott produkciójáról először minden bizonnyal a BATE elleni BL-visszavágón szűk egy félidő alatt összeszedett két sárga lapja jut mindenkinek eszébe, akkor sokan az ő nyakába varrták a kiesést, ami azért nem teljesen igazságos. Tény, Selim akkor „negatív hőssé” lépett elő, ami alaposan meg is zavarta, ráadásul többször sérülés is hátráltatta a folyamatos jó teljesítmény elérésében. A szezon végére azonban – a gárdával együtt – ő is belelendül és jól futballozott.

A csapatkapitány Szakály Péter csak hatszor volt kezdő, hatszor becserélték, kétszer pedig le. Ez főleg arra vezethető vissza, hogy ő is sokat kínlódott sérüléssel, azonban amikor az ősz végefelé ismét felépült, a padról beszállva is rendre új lendületet adott a DVSC-nek.

A védekező középpályás, Zsidai László viszonylag biztos pont volt Kondás Elemér együttesében, kivéve, amikor nem volt száz százalékosan egészséges. Többször is előfordult, hogy két „rombolóval”, Vargával és Zsidaival állt föl a Loki, fegyelmezett, taktikus futballjára mindig számíthatott a csapat, akár kezdőként, akár csereként játszott.

Kulcsár Tamás minden bizonnyal jóval előrébb végzett volna képzeletbeli táblázatunkon, ha nem állítják ki kétszer is a szezon során, ráadásul másodjára négymeccses, brutálisan súlyos eltiltást kapott. A támadó így is szerzett négy gólt, a Videoton elleni dupláját például nehéz lenne elfelejteni. Ő volt a legveszélyesebb csatára a Debrecennek, egyáltalán nem durva játékos, a tavasszal vélhetően nem lesz ennyit megfenyítve a túl szigorú bírók által.

Kulcsárt a táblázaton feljebb haladva két csatártársa követi, Ibrahima Sidibe és Tisza Tibor. Előbbi három gólt lőtt, a BL-selejtezők során a BATE elleni páros meccsen és a Cliftonville elleni visszavágón is a hátán vitte a csapatot, a bajnokság őszi etapjának második felében azonban többször csak a lelátón ült, mert maródi volt. Tiszának sehogyan sem ment az tárgyalt időszak elején, azonban a Honvéd elleni, a csapat szempontjából is vízválasztónak bizonyuló találkozón kifejezetten jól játszott, s ez a kraft kitartott az év végéig, öt találatot jegyez.

A szerb hálóőr, Nenad Novakovics kirobbanthatatlannak tűnt a kapuban a nyáron, azonban volt idő, amikor az azóta Pécsre távozott Polekszics kiszorította. Később újra ő került a gólvonalra és csak sérülése miatt hagyta ki az utolsó fordulókat.

A jobbhátvéd poszton kezdetben Lázár Pál és Aleksandar Jovanovic osztozott, a szezon közepe táján azonban már rendre Lázár volt a védelem tagja, ugyanis a szerb vetélytársa elfoglalta a középpálya jobb oldalát. Ez a párosítás nyerőnek bizonyult a gárda jobb szárnyán, ennek is köszönhető, hogy Bódi Ádám idővel a padra szorult. Ádám akarásával továbbra sincs gond, a játékában pedig sok örömüket lelik még a Loki-szurkolók.

Bevált Brkovics

Elérkeztünk a légiós Dusan Brkovicshoz, aki eleinte csak Mészáros Norbert kidőlése okán tudott odaférkőzni a kezdő tizenegy közelébe. A belső védő azonban megragadta az alkalmat és sallangmentes, szimpatikus játékával, emellett gólokat is szerezve, belopta magát a Nagyerdei Stadion közönségének szívébe. Az ősz egyik legjobbja volt.

A tizenhárom bajnoki összecsapáson szóhoz jutó, a hátsó alakzat biztos pontjának számító Máté Péterre sem lehet panasz, helyezkedésének és fejjátékának köszönhetően nagyon sok veszélyes támadást hárított el a DVSC-TEVA.

Jovanovicsról már szóltunk, ő a harmadik legtöbbet foglalkoztatott piros-fehér labdarúgó, nagy munkabírású, lelkes focista került a személyében a Nagyerdőre.

Nem túlzás azt állítani, a 15 bajnokin játszó Korhut Mihály gyakran válogatott formában száguldozott a balhátvéd posztján. A nehezen átjátszhatósága mellett a támadásokba is pluszt tud vinni és a távoli lövésektől sem retten meg, előbb-utóbb ez gólokban is megmutatkozhat.

Kitűnő formában

15 meccs/1337 perces mutatójával a legtöbbet foglalkoztatott debreceni labdarúgó Varga József volt az ősszel, s mindössze egyszer cserélték le. Varga a társaival együtt az idény második felére alaposan feljavult, hasznosan és sok labdát szerezve futballozott és az előrejátéka is élményszámba ment sokszor. Ez utóbbit a Honvéd elleni gólja, vagy az MTK kapujába vágott irtózatos bombája is ékesen bizonyítja. Nem csak a mennyiség, de a minőség is mellette szól, ő is a legjobbak között teljesített 2014 őszén.

HBN-Tamás Nándor


Mérkőzés/játékperc

Varga József 15 meccs/1337 perc

Korhut Mihály 15/1313

Aleksandar Jovanovic 14/1228

Máté Péter 13/1086

Dusan Brkovics 12/1080

Bódi Ádám 15/1068

Lázár Pál 12/1046

Nenad Novakovics 11/990

Tisza Tibor 14/839

Ibrahima Sidibe 11/780

Kulcsár Tamás 10/761

Zsidai László 12/758

Szakály Péter 12/714

Selim Bouadla 10/640

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!