Sport

2014.09.12. 10:44

Balatoni emlék bronzba öntve

Debrecen - Sibalin Flóra, a DSC-SI újdonsült vb-bronzérmese jobban szeret természetes vízben úszni.

Debrecen - Sibalin Flóra, a DSC-SI újdonsült vb-bronzérmese jobban szeret természetes vízben úszni.Harmincöt induló közül a harmadik helyen csapott célba a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola ifjú tehetsége, Sibalin Flóra a Balatonfüreden megrendezett junior nyíltvízi úszó-világbajnokság 7,5 kilométeres versenyében. A DSC-SI hosszútávúszója ezzel a két hónappal ezelőtt megszerzett Eb hatodik helye után egy vb-bronzot hozott haza.

A még mindössze 17 éves úszó és edzője, Kovács Rita mesélt élményeiről, terveiről, és a közös munkáról.

– Ahogy általában minden verseny előtt, most is nagyon féltem. Közben minden rendben volt, élveztem az úszást, csak a táv végétől tartottam kicsit, mert nem vagyok jó a hajrában. Most mégis jól sikerült az utolsó szakasz, megelőztem az előttem lévő lányt, és harmadik lettem. Nagyon örültem a helyezésemnek, mert az ifi Eb-t nagyon elrontottam azzal, hogy beálltam előre, és hamar elfáradtam. Ezúttal nem követtem el ezt a hibát, hanem inkább én úsztam a többiek lábvizén, és így sokkal könnyebb volt. A végén, mikor ritmust váltottunk, már csak az érem lebegett a szemem előtt, ki sem mertem volna jönni a vízből, ha negyedikként zárok. Nem azért, mert az rossz eredmény lenne, hanem mert éreztem, meglehet a dobogó – mondta Sibalin Flóra, aki azt is elárulta, nem szereti, ha úszás közben hozzáér a mögötte haladó a lábához, pedig ez gyakorta előfordul. Sajnos ennek nincs ellenszere, az úszók annyit tudnak tenni, hogy bekenik magukat vazelinnel, hogy csúszós legyen a testük.

Mint megtudtuk, Flóra még jövőre is juniornak fog számítani, így az ő távja továbbra is a hét és fél kilométer lesz, utána pedig a tíz kilométer lehet a legjobb, mert az olimpiai táv. A debreceni tehetség már kipróbálta magát a hosszabb versenyen is, azonban úgy érezte, az egyelőre sok neki. Sibalin Flóra egyébként a Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola magántanulója, és most, hogy erre az évre vége a nyíltvízi erőpróbáknak, már koncentrálhat a tanulásra is.

– Csak vizsgázni szoktam bejárni a suliba, de így is jó a kapcsolatom a társakkal és a tanárokkal is, többen gratuláltak az eredményemhez. A sporttal úgy kerültem kapcsolatba, hogy a testvéreim elkezdtek úszni, és én is kedvet kaptam hozzá, már hároméves koromtól szelem a vizet. Számomra jobban fekszenek a hosszabb távok, medencében és a „természetes terepen” is, bár az utóbbi közeget jobban szeretem, az valahogy izgalmasabb.

Elégedett

Flóra trénere, Kovács Rita abba avatott be minket, hogyan lehet a legoptimálisabban felkészülni egy nyíltvízi versenyre.

– Nem feltétlenül támogatom, hogy csak természetes vízben készüljünk, mert ott lehetetlen felmérni pontosan mit tudnak a tanítványaim. Az edzések túlnyomó részét medencében végezzük, a megmérettetés előtt pár nappal tanácsos már a helyszínen lenni, megnézni, beúszni a terepet. Flóra szereti, ha az utolsó hete a viadal előtt könnyedebb, neki ez fekszik, ekkor az a lényeg, hogy ő érezze komfortosan magát. Most azt próbáltuk ki, hogy a verseny előtt egy héten keresztül minden nap leúszta a versenytávot, és az összes alkalommal meg kellett javítania az előző napi idejét. Négy percet faragott az utolsó napra, úgy tűnik, be is vált ez a módszer. A világbajnokságon úszott ideje nem reális a körülmények miatt, de nem is az a lényeg, hanem hogy érmes lett. Meg vagyok vele elégedve, taktikusan versenyzett, és megfogadta a tanácsaimat. Az, hogy ez mire lehet elég egy világkupán, vagy egy felnőtt versenyen, az idővel ki fog derülni – fogalmazott Kovács, aki korábban maga is hosszútávúszó volt, két Európa-bajnoki címmel rendelkezik, tizenhétszer nyert világkupát és részt vett az 1996-os atlantai olimpián, és nem mellesleg négyszer úszott 88(!) km-t Dél-Amerikában.

Rita és Flóra egy éve dolgozik együtt, a jelek szerint igen eredményesen, pedig nem indult jól a kapcsolatuk.

– Az elején nehezebben szoktunk össze, nem sok pozitív dolog történt, de azóta rendeztünk mindent, és immár rendben van a viszonyunk – osztotta meg a DSC-SI edzője, aki Flóra mellett Risztov Évát és ­Szilágyi Nikolettet is trenírozza.

HBN-SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!