Sport

2014.09.29. 13:13

Járőrversenyben is a honvéd középiskolások a legjobbak

Pákozd, Debrecen - Harminckét csapat versenyében a legjobb és a második legjobb eredményt érték el a honvéd középiskolások a Pákozdon megrendezett járőrversenyen.

Pákozd, Debrecen - Harminckét csapat versenyében a legjobb és a második legjobb eredményt érték el a honvéd középiskolások a Pákozdon megrendezett járőrversenyen.

Arany- és ezüstérmekkel tért haza múlt hét pénteken Pákozdról, a Honvédelmi Járőr 2014 elnevezésű középiskolások számára rendezett bajnokságról a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium két fiú- és egy lánycsapata.

-Harmadik alkalommal vettünk részt a versenyen, így célirányosan tudtunk készülni a kihívásokra. A gyerekek fizikai állóképességét ismerjük, hiszen nap, mint nap együtt vagyunk a különböző katonai jellegű foglalkozásokon, így a technikai kivitelezésre tudtunk koncentrálni- mondta el Godó Zsolt zászlós, a növendékek felkészítője.

A versenyszámok hat kategóriában, több részfeladatot foglaltak magukba: volt mátrix tájfutás, a katonai elsősegélynyújtáson belül újraélesztés, sérült ellátása, sebesültszállítás. A légpuska lövészeten öt lövést kellett leadni öt bukócélra, az akadálypályán pedig minél gyorsabban kellett átugrani a palánkot, vagy éppen átkúszni egy teherautó alatt. Fekvő, térdelő és álló testhelyzetből 10, 15 és 20 méterre dobtak célba kézigránátot a diákok, a vízi átkelés befejeztével pedig paintball fegyverrel kellett leküzdeni az ellenséges erőket.

- Amikor mind a hat feladatot teljesítettük, már tudtuk, hogy az élen vagyunk. Így a mindent eldöntő pontgyűjtő tájfutásnál arra kellett nagyon figyelnünk, hogy ne ejtsünk hibát, s az időbeli – hét és fél perces – előnyünket ne veszítsük el. Nagyon büszke vagyok a tizenkét növendékünkre, hiszen az ország minden területéről érkeztek diákok és harminckét kiváló felkészültségű csapattal kellett megküzdenünk. A siker azonban nem csak a fiatalok lelkiismeretes felkészültségén múlt: az iskola vezetése és az oktatók minden támogatást megadtak ahhoz, hogy a felkészítés időszaka alatt a gyerekek a versenyre tudjanak koncentrálni. Rengeteget gyakorolhattuk például a légpuska lövészetet és a kézigránát dobást, Garda Árpád önkéntes műveleti tartalékos százados a tájfutásra készítette fel a diákokat, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központjának dolgozói pedig professzionális segítséget adtak a katonai elsősegélynyújtás területén - tette hozzá Godó Zsolt zászlós.

A versenyen összesen 32, 27 fiú és 5 lánycsapat indult. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium egyik fiúcsapata arany-, a másik ezüstérmes lett, a lányok szintén a dobogó első fokára állhattak, s összkategóriában a negyedik helyet szerezték meg.

A csapatok tagjai: Monoki Barbara, Ráti Renáta, Sharer Réka, Kiró Szilvia, Bacskai Ákos, Zöldi Márk, Kalapos Ferenc, Karnik Patrik, Balázs Flórián, Zolnai Sándor, Suki Kálmán, Csernák Martin.

A rendezvény a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ), együttműködő sportszövetségek, önkéntes tartalékos katonák és civil szervezetek együttműködésében valósult meg.

- Markovics Zita hadnagy -


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="450">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!