Sport

2014.06.03. 18:04

Vakfocitól az FC Barcelonáig

Debrecen - A sporttudomány legfrissebb kutatási eredményeiről számolnak be az ország legkiválóbb szakemberei a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - A sporttudomány legfrissebb kutatási eredményeiről számolnak be az ország legkiválóbb szakemberei a Debreceni Egyetemen.

Mi motivál egy látássérültet arra, hogy futballozzon, és hogyan boldogulnak az első magyar vakfocisok? Hogyan segít a sport az iskolai agresszió megfékezésében? Milyen hatása van a mozgásnak a hipertóniás betegekre és hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál az élsportolók körében? Hogyan áll a hazai sportközgazdász képzés? Milyen elemekre épít a Debreceni Egyetem sportkoncepciója?

A XI. Országos Sporttudományi Kongresszus átfogó képet ad a sport és a különböző tudományterületek kapcsolatáról.

A tanácskozásnak a Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar ad otthont június 5. és 7. között a Böszörményi úti campuson. A sporttudomány területén ez az első ilyen nagyszabású kongresszus a Debreceni Egyetemen, amelyen több mint 160 kutató vesz részt 121 prezentációval.

A „Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában” című tanácskozás plenáris üléssel kezdődik csütörtök délután a Böszörményi úti campuson. Az egyetemet érintő sporttudományi fejlesztésektől Csernoch László rektorhelyettes, a DE sportkoncepciójáról pedig Bács Zoltán gazdasági főigazgató tart előadást. A kongresszus két díszvendége: Koen Breedveld a hollandiai Radbound Egyetemről, aki a nemzeti és az európai sporttudomány és sportpolitika kihívásairól beszél majd, illetve Ramon Llopis-Goig a spanyolországi Valencia Egyetemről, aki a spanyol futballkultúra szociológiai aspektusait ismerteti, az FC Barcelonán keresztül.

Pénteken a társadalomtudományi és a természettudományi szekciókban folytatódik a kongresszus. A Debreceni Egyetemről 22 szakember ismerteti kutatási eredményeit többek között a sportturizmus turisztikai trendjeiről, az amatőr futók maratoni teljesítményeiről, a sportolók körében előforduló hirtelen szívhalál megelőzéséről, a magyarok sportolási és sportfogyasztási szokásokról, a sportszervezetek pénzügyeiről és adózásáról, valamint a hatékony edzői kommunikációról.

A kongresszus részletes programját ide kattintva megtekintheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!