Sport

2012.07.27. 13:04

London 2012 - UPC: várhatóan a magyarok négyötöde nézi az olimpiát

Budapest, 2012. július 27., péntek (MTI) - A magyarok négyötödét ülteti a televízió elé hosszabb-rövidebb időre a pénteken kezdődő londoni olimpia; a nézők átlagosan legalább öt hazai aranyérmet várnak, többet, mint amennyit az előző ötkarikás játékokon szereztek a magyar sportolók - derül ki a UPC Magyarország felméréséből, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

Budapest, 2012. július 27., péntek (MTI) - A magyarok négyötödét ülteti a televízió elé hosszabb-rövidebb időre a pénteken kezdődő londoni olimpia; a nézők átlagosan legalább öt hazai aranyérmet várnak, többet, mint amennyit az előző ötkarikás játékokon szereztek a magyar sportolók - derül ki a UPC Magyarország felméréséből, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.A kimutatás szerint várhatóan a magyarok mintegy 80 százaléka követi majd nyomon legalább alkalmanként az olimpia eseményeit, elsősorban az otthoni tévékészüléken. A legérdeklődőbbek a férfiak, akik közül 40 százalék szinte valamennyi sportközvetítést megnéz, ugyanakkor a nők általában csak a magyar sportolók számai iránt igazán lelkesek.

Az 1000 fő megkérdezésével végzett felmérés alapján az otthontól távol, szórakozóhelyeken, illetve ismerősöknél, barátoknál inkább csak a magas képzettségű és jövedelmű, 30 év alatti fiatalok követik az olimpiát. A korral azonban nem csak az otthonmaradás esélye, hanem a játékok iránti érdeklődés is fokozódik: elsősorban az 50 év felettiek azok, akik az összes sporteseményt végigkísérik.

Az olimpia iránt érdeklődők a vízi sportok számait várják leginkább, mert ezekben a sportágakban remélik a legjobb eredményeket. A legnagyobbak az úszókkal szembeni elvárások, tőlük a szurkolók 35 százaléka várja a legjobb eredményeket.

A legtöbben az úszókra (26,6 százalék), a vízilabdázókra (20,2 százalék) és a kajak-kenusokra (13,5 százalék) kíváncsiak. A népszerűségi lista negyedik és ötödik helyén az atlétika és a kézilabda áll.

A válaszadók közel negyede várhatóan Cseh László, a 2008-as olimpián három ezüstérmet szerzett úszó versenyeit követi majd leginkább figyelemmel, őt követi a 2009-ben világbajnoki címet elért úszó Gyurta Dániel (11 százalék), illetve a kétszeres olimpiai bajnok kajakos Kovács Katalin (9 százalék). Rajtuk kívül még Douchev-Janics Natasát, a magyar vízilabda-válogatottat és Pars Krisztiánt említették a felmérésben részt vevők.

A válaszadók több mint kétharmada arra is vállalkozott, hogy megjósolja, hány érmet szereznek a magyar sportolók Londonban: 12 százalék öt aranyéremmel számol, de 10 százalék valószínűbbnek tartja, hogy nyolcat is szereznek. A megkérdezettek átlagosan 5,5 aranyéremre számítanak, azaz mindannyian több aranynak szeretnének örülni, mint négy évvel ezelőtt Pekingben, ahol a magyar sportolók háromszor állhattak a dobogó tetejére.

A felmérésben részt vevők majdnem fele (48 százalék) a nagyképernyős tévé által nyújtott élményt tartja a legfontosabbnak az olimpia megtekintésekor. Ezt követi a nagyfelbontású HD-minőség és a rögzíthetőség, illetve az újfajta, digitális újranézhetőség iránti igény.

Az egyelőre még kevésbé elterjedt 3D-s televíziózás kapcsán kiderült: a technológiai adottságok egyelőre csak keveseknek (2,4 százalék) teszik elérhetővé, hogy háromdimenziós képet megjelenítő televízión kövessék a játékokat, ugyanakkor jóval nagyobb, két és félszeres (6 százalék) azon megkérdezetteknek az aránya, akik szívesen néznék a sportműsorokat térhatású képen.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!