Sport

2012.07.31. 13:42

London 2012 - Talán hihetetlen, de volt már ilyen

Olimpia - Moravecz János szerint a kínai teljesítménye nem megy csodaszámba.

Olimpia - Moravecz János szerint a kínai teljesítménye nem megy csodaszámba.

Fölényes győzelemmel, világcsúccsal nyerte meg a 400 méteres vegyes úszás döntőjét Je Si-ven, a kínaiak 16 éves úszónője. A tény már önmagában is megdöbbentő, de ha ez nem lenne elég, az utolsó 50 méteren jobban hajrázott, mint az amerikai csapat úszója, Rian Lochte, a 400 férfi vegyes újdonsült olimpiai bajnoka.

Nem csoda

– Locthe és a kínai időeredménye közti különbség elég nagy, 20 másodperc. Ez szinte összehasonlíthatatlan. A kínai taktikusan úszott, jól hajrázott a végén, az elején visszafogta magát. Lochte már az első 50-en hozta a tőle megszokott formát. A kínai teljesítménye akkor lenne csoda, ha 04:10 körüli időt ér el. Talán ha az elején bátrabban úszik, ez is sikerülhetett volna neki. Amerika egyébként most nincs olyan jó formában, Lochte nagyon szép idővel nyerte a 400 méter vegyesét, de 200 gyorson dobogóra sem állhatott. Amit szintén nem szabad elfeledni, hogy Kína nagy ország és ilyen népesség mellett a tehetségeket jóval egyszerűbb kiszűrni. Ez az ország komolyan veszi a sportot, a versenyzők felkészítése kitűnő, nem is beszélve arról, hogy egy évből tíz hónapot edzőtáborban töltenek. A fiatal versenyzőket a sajtó még annyira nem helyezi előtérbe. Ez jó dolog, mert ezáltal nincs rajtuk akkora nyomás. Szilágyi Áron nyilatkozatában látszott ez. Voltak eddig is szép Európa-bajnoki és világbajnoki eredményei, tudtunk róla, ismertük, azonban az ötkarikás játékok előtt a média nem foglalkozott vele olyan sokat. A 15 éves litván lány első helyezése sem csoda. Gondoljunk csak Egerszegire (Egerszegi Krisztina – a szerk.), aki szintén ennyi idősen nyerte első olimpiai aranyát – mondta Moravecz János, a Debreceni Búvárklub elnöke és egyben edzője.

HBN–VL

 

Ju Si-ven Londonban:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!