London 2012 – “Gyanúsnak” tartják Je Si-ven teljesítményét

Je Si-ven
Je Si-ven - © Fotó: MTI/EPA/ Barbara Walton
London, 2012. július 31., kedd (MTI) – “Gyanúsnak” nevezte keddi nyilatkozatában egy vezető amerikai úszóedző azt a világszerte komoly feltűnést keltő teljesítményt, amelyet a 16 éves Je Si-ven (Ye Shiwen) a 400 méteres női vegyesúszás aranyérmese nyújt a londoni olimpián.

A fiatal kínai úszónő azonnal visszautasította, hogy tiltott szerek segítségével érte volna el rendkívüli eredményét.
Je Si-ven világrekordot döntve nyerte a számot, ráadásul úgy, hogy az utolsó úszásnem, a gyors száz méterének befejező 50 méterét gyorsabban teljesítette, mint az amerikai férfi úszócsapat sztárja, Ryan Lochte, a 400 méteres férfi vegyesúszás nyertese.

John Leonard, az Úszóedzők Világszövetségének vezetője a The Guardian című baloldali brit napilapnak kijelentette, hogy különösen ez az utolsó 50 méter volt “gyanús” számára.

“Nagyon óvatosak lennénk azzal kapcsolatban, hogy doppingolásnak nevezzük az ügyet … csak annyit mondok, hogy a történelem tanúsága szerint minden olyan esetben, amikor sportágunk történetében valami +hihetetlennel+ találkoztunk …, kiderült, hogy a doppingnak is szerepe volt” – fogalmazott a brit lap keddi számában ismertetett nyilatkozatában az amerikai szakember.

Hozzátette, hogy Je Si-ven aranyérmes úszásának utolsó 100 métere “az egykori kelet-német úszókéra emlékeztetett”.

A The Guardian keddi kommentárja szerint Leonard az úszás világának első jelentős személyisége, aki nyilvánosan gyanújának adott hangot Je Si-ven teljesítményével kapcsolatban.

A kínai úszónő azonban a BBC keddi idézete szerint kijelentette, hogy esetében “nincs doppingprobléma”, mivel a kínai olimpiai csapat szigorú előírásai garantálják, hogy ilyen probléma ne merüljön fel.

Az úszás világából többen is Je Si-ven védelmére keltek.

Adrian Moorhouse, a szöuli olimpia 100 méteres férfi mellúszás-döntőjének aranyérmese a BBC-nek kedden kijelentette: Kína sokkal nagyobb “tehetségmezőnyből” válogathat, mint más országok, és lehetséges, hogy egyszerűen rátaláltak “erre a nagyon-nagyon tehetséges gyerekre”.

A doppingellenes ügynökség (WADA) közölte, hogy az érmes helyen végző versenyzők mindegyikét automatikusan doppingvizsgálatnak vetik alá a londoni olimpián, és a vizsgálat 240 tiltott szerre terjed ki.

– MTI, Kertész Róbert –További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek