kedvező változás jöhet

2020.04.30. 19:00

Évek óta várják, hogy főutcájukon csendesebben haladjanak a járművek

A bárándiak és a püspökladányiak szerint mindkét településen gond van a 42-es nemzetközi főút javításával.

Fotó: Napló-archív

Mindkét településen ennek a főútnak az átvezető szakasza a főutca (Ladányban van másik kettő is – a szerk.), ezért azon különösen fontos lenne a folyamatos, biztonságos, a lehető legkevesebb környezeti ártalommal járó közlekedés. Ám amíg a bárándiaknak az a problémája, hogy évek óta hiába várják az útépítőket, addig Püspökladányban 2016 óta kevés nap telt el, hogy valahol ne javítgatták volna az akkor egyébként új aszfaltréteget kapó főutat.

Fotó: Napló-archív

– A 42-es főút Báránd átkelési szakasza a Magyar falu programban újul meg. Az előzetes terveknek megfelelően 2019-ben elkészültek a felújítás kiviteli dokumentációi, ezt követően indulhatott el a közbeszerzési eljárás, amely nemrégiben lezárult, így a munkaterületet is hamarosan átadják. A kivitelezőnek a munkaterület május elejei átadásától számítva 110 nap áll a rendelkezésére, hogy elvégezze a felújítási munkákat – válaszolta a Napló kérdésére Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere kérdésünkre válaszolva elmondta: úgy tudja, hogy az útfelújítási munkálatok a jövő héten kezdődnek, s ez forgalomterelésekkel, illetve félpályás útlezárásokkal jár majd.

Végső megoldást az M4 autóút jelent majd

Mint arról korábban a Napló többször is beszámolt, a nemzetközi főút, amely egyben Báránd főutcája is, nagyon rossz állapotban van. Kátyúk, repedések, törések, nyomvályúk teszik nehezebben járhatóvá, miközben naponta csak kamionból több ezer dübörög keresztül Bárándon. A 42-es állapotára jellemző, hogy néhány évvel ezelőtt hónapokra 30 kilométeres sebességkorlátozást kellett bevezetni. Ezt azután oldották fel, hogy a legveszélyesebb útrészeket kikátyúzták. Ez azonban csak átmenetileg enyhített a problémán, a rossz minőségű úton a teherjárművek keltette zaj és rezonancia továbbra is problémája a bárándiaknak. A rezonancia miatt gyorsabban romlik az épületek állaga. A napokban elkezdődő útfelújítással javulhat a helyzet.

Fotó: Napló-archív

Rossz helyen a közművek

Püspökladányban a 42-es főút városon átvezető szakaszán szinte folyamatos az aknafedelek körüli útjavítás és az ezzel együtt járó sávszűkítés, sávlezárás. Ez lényegében azóta tart, hogy néhány éve felújították a főútnak ezt a szakaszát. Mi a probléma a ladányi aknafedelekkel, miért nem lehet „döccenőmentessé” tenni? Egyáltalán, mi a folyamatos munkálatok célja, oka, és véget ér-e valaha a nemegyszer balesetveszélyes közlekedési helyzeteket kialakító folyamatos útburkolat-javítási munka? – tettük fel ezeket a kérdéseket az út kezelőjének, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek.

– A 42-es főút Püspökladány átkelési szakaszán 2016-ban végeztünk burkolatfelújítást, ekkor az aszfaltozási munkákhoz kapcsolódóan a meglévő szennyvízcsatorna-­fedlapokat is szintbe emelte a kivitelező a megfelelő anyag és technológia alkalmazásával – kezdte válaszát Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályának a vezetője. – A fedlapokat a kivitelező azóta garanciális kötelezettségére tekintettel már javította. A meghibásodásnak azonban az az oka, hogy a korábban épült szennyvízcsatorna nyomvonala a nehéz tehergépjárművek, kamionok külső keréknyomába esik. A Románia felé haladó rendkívül nagy kamionforgalomból adódó dinamikus hatás időről időre tönkreteszi a fedlapok környezetét, hiszen naponta több mint 1400 nehéz tehergépjármű halad át ezen az útszakaszon. Az önkormányzati tulajdonú szennyvízcsatorna új nyomvonalra történő áthelyezése, ami megoldhatná a problémát, nem lehetséges, többek között az egyéb közművekkel zsúfolt környezet miatt. Hosszú távú megoldást jelenthet a tervezett M4-es autópálya Püspökladány–Berettyóújfalu közötti szakaszának megépülése, amelyet követően a 42-es főúton a teherforgalom jelentős csökkenésére számítunk, s ez a fedlapok problémájában is kedvező változást fog okozni.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!