Hirdetés

2023.01.16. 00:00

A gerincsérv spontán gyógyulása, avagy az idő majd meggyógyítja

A köznyelvben “derékbecsípődésnek” emlegetett fájdalomnak van egy normális lefolyása. Az elején alig bírunk mozogni, majd egyre csökken a fájdalom, és könnyebbé válik a mozgás. Hasonló az is, amikor elvágjuk az ujjunk (vérzés, gyulladás, hegesedés, gyógyulás). Mivel túlélés az életünk fő feladata, így a balesetet követően a szervezetünk elkezdi a helyreállító folyamatait, és igyekszik regenerálódni, viszont ez időbe telik, és legtöbb esetben érdemes ezt kivárni. 

A gerincsérv spontán gyógyulásának valószínűsége akár 66%-os is lehet egy 2017-es vizsgálat szerint.

Joggal hihetnénk, hogy minél nagyobb egy sérülés, a regeneráció is annyival több időt igényel. Ez sok esetben így van, viszont az egyik kivétel a gerincsérv. 

Több vizsgálat kimutatta, hogy minél előrehaladottabb a sérvesedés – például kiszakadt gerincsérv –, annál nagyobb valószínűséggel gyógyul magától.

Mi is az a porckorong sérv?

A csigolyák között elhelyezkedő porckorongnak nagyon fontos szerepe van a kompressziós erők leküzdésében és a mozgásban. A külső rostban gazdag kéreg (annulus) adja a vázat, és ebben egy kocsonyás anyag (nucleus) található. Akkor beszélhetünk gerincsérvről, ha ez a körkörös rost átszakad és a belső kocsonyás mag kitüremkedik.

 

A kitüremkedés 4 stádiuma:

 

Nagyobb sérv, gyorsabb gyógyulás

Tanulmányok alapján elmondható, hogy a kiszakadt gerincsérv regressziója 77% valószínűségű, még az enyhébb változatú protuziónál ez csak 33%. 

A teljes regeneráció aránya is ezt a tendenciát mutatja. A protuziónál 15%, míg a kiszakadt gerincsérvnél 43%.

Tehát akinek kiszakadt gerincsérve van, annak nagyobb eséllyel húzódik vissza, mint akinek csak kismértékű a kitüremkedés. Ennek ellenére nagyon sok kiszakadt sérv regenerációs idő előtt a szike áldozata lesz.

Hogyan magyarázható?

A gerincsérv visszahúzódására három elmélet létezik:  

 1. Visszahúzódás elmélete: 

A sérv képes visszahúzódni a saját discusába biomechanikai törvényszerűségek miatt. Ezt veszi alapul a McKenzie terápia is. Ezt az elméletet in vitro kutatásokkal igazolták.

 2. Dehidrációs elmélet:

A folyamatos zsugorodás és kiszáradás miatt a sérv visszahúzódik. Erre a mechanizmusra MRI vizsgálatokból következtettek. 

 3. Gyulladásos reakció és neovaszkularizáció elmélet:

A legvalószínűbb és a legtöbbet kutatott elmélet. A szervezet "idegen testként" érzékeli, amikor a sérv bekerül az epidurális térbe, és elindít egy gyulladásos folyamatot. Ez a porcszövet neovaszkularizációját (új erek képződnek) eredményezi, valamint gyulladásos sejtek (limfociták, makrofágok) jelennek meg, amelyek elkezdik a helyreállítást. 

Így gyógyítja szervezetünk a gerincsérvet.

Minél rosszabb a sérv helyzete, annál intenzívebb a gyulladásos folyamat, annál több kis ér alakul ki a helyreállítás miatt. Ez magyarázza, hogy miért nagyobb valószínűségű a spontán gyógyulás az előrehaladott gerincsérvnél és hogyan képes teljesen eltűnni. 

A regenerálódási folyamat néhány héttől hónapokig is eltarthat. 

Ennek megbecsülése nagyon nehéz, mivel különböző tényezők befolyásolják. Vizsgálatok alapján a gerincsérv egyharmada felszívódik az első 6 hétben, a maradék kétharmad 6 hónap alatt.

Akikkel megtörtént

 

A képen egy 29 éves női beteg gerinc MR felvételét látjuk. Az "A" képen látunk egy gerincsérvet, ami ideg kompressziót okoz (ekkora sérvet már műteni szokás). A "B" képen 5 hónap elteltével teljesen eltűnt a gerincsérv konzervatív terápia segítségével. A különbség még laikus szemmel is szembetűnő. 

Egy másik esettanulmány:  

34 éves nő, MR felvételen jól látható gerincsérv lábba sugárzó tünetekkel, izomerő-gyengeséggel (műtéti indikáció). A nő nem a műtétet választotta, bár maga is orvos volt. Konzervatív terápiával a másfél évvel későbbi MR felvételen a sérv teljes visszahúzódott, viszont még voltak tünetei. Két év elteltével teljesen megszűntek a tünetei és panaszmentes lett.   

Fontos megfigyelés:

 1. Másfél év után a sérv teljesen eltűnt, de ezzel egy időben a tünetek nem szűntek meg, vagyis a tüneteket már nem a sérv okozta. 

 2. Két évig tartott a teljes gyógyulás. A szervezetnek időt kell adni, hogy meggyógyítsa magát.

Ha az idő meggyógyítja, akkor semmi teendőnk?  

Jelentősen csökkenthető a gyógyulási idő, ha olyan konzervatív terápiát (manuálterápia, gyógytorna, masszázs, séta, jóga stb.) alkalmazunk, amikre tüneteink csökkennek. Ez az egyik fő jele, hogy sikerült támogatni a regenerációt. 

Viszont ha valamilyen testhelyzet vagy testmozgás fokozza a tüneteinket, akkor a regenerációs idő meghosszabbodhat. 
Adjunk időt magunknak és kedvező mozgással támogassuk a gyógyulást!

Az idő (majdnem) mindent meggyógyít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában