Hirdetés

2021.07.02. 11:42

Milyen a jó hűtőszekrény?

Nem csupán most, a nagy melegben, de számtalan esetben érezzük, hogy különösen fontos a hűtőszekrény mérete, kapacitása és egyéb funkciója.

Forrás: pixabay

A hűtőszekrény választása előtt azonban nem árt pár kérdést tisztáznunk annak érdekében, hogy valóban azt a hűtőszekrényt vásárolhassuk meg, amelyik megfelel majd az igényeinknek.

A méret a lényeg

Vásárlás előtt érdemes egy hétig megfigyelni a jelenlegi hűtőszekrénybe elhelyezett élelmiszereinket. Ez azért különösen fontos, mert ha tudatosan figyeljük a behelyezett élelmiszerek méretét és mennyiségét, azonnal tudni fogjuk, mekkora hűtőszekrényt vásároljunk. Abban az esetben, ha a család sokszor fogyaszt főtt ételt, nyilván nagyobb méretű hűtőszekrényre lesz szükségünk, mintha inkább szendvicseket fogyaszt. A méret nem csupán a kényelmes pakolást szolgálja, de energiatakarékosság szempontjából is fontos kérdés lehet. Ha túl nagy hűtőszekrényt vásárlunk, megvan annak az esélye, hogy sokszor kihasználatlan marad. A hűtőszekrény így feleslegesen hűti a teljes méretet. Az igényeinktől eltérő kis méretű hűtőszekrény pedig szintén bosszúságot okozhat, így a méret

eldöntése valóban az elsődleges kérdés lehet.

Alul vagy felül fagyasztó hűtőszekrényt vásároljunk?

A felül fagyasztó kivitel polcos. Általában két polc található ebben a kivitelben. Előnye a felül fagyasztónak, hogy nem kell lehajolnunk, ha ki szeretnénk venni belőle valamit, hátránya azonban, hogy mérete kisebb, így valóban csak a legszükségesebb élelmiszerek férnek el benne. Az alul fagyasztós hűtőszekrény fagyasztó része fiókos, szintén két fiókot tartalmaz. Itt az űrtartalom

valamivel nagyobb, a fióknak köszönhetően könnyebben átlátható, hátránya azonban az, hogy hajolgatni kell hozzá. Így idősebbek vagy derék – hát fájdalmakkal küzdőknek ezt a típust nem ajánljuk.

Energiatakarékosság, a hosszútávú gondoskodás

A hűtőszekrény az egyik olyan háztartási eszközünk, melyet folyamatosan működtetünk. Épp ezért érdemes valóban megfontolni az energiatakarékosság kérdését is. Ma már kivétel nélkül A+-tól A +++-ig terjedő energiatakarékos hűtőszekrény közül választhatunk. Érdemes minél energiatakarékosabb kivitelben gondolkodnunk, mert bár valamivel többe kerül, de csupán egyszeri kiadást jelent, melyet a havi áramszámláink hónapok alatt behoznak majd.

Dizájn és beépíthetőség

Ma már nem csak a standard hófehér színben kaphatunk hűtőszekrényt, hiszen számtalan színben (inox, piros, stb) színekben is vásárolhatunk hűtőszekrényt annak megfelelően, milyen a konyhánk stílusa. Ugyanígy lehetőségünk van beépíthető hűtőszekrényt is vásárolni, előtte azonban nem árt teljes egészében tisztáznunk a konyha jelenlegi vagy leendő stílusát, hiszen hosszú évekig hasznos

dísze lehet majd a helyiségnek.

Apropó, a hűtőszekrény helye, fontosabb, mint hinnénk

Bár az energiatakarékosság szempontjairól már írtunk, nem árt észben tartanunk, hogy a konyha a lakás legmelegebb helyisége, mind télen, mind nyáron. Épp ezért különösen fontos, hogy közvetlen napfénytől távol helyezzük el. A külső meleg levegő és a közvetlen napfény meglehetősen emeli a teljesítményt, ez pedig magasabb áramszámlához vezethet.

NO FROST minden hűtőszekrénynél

Ma már a legújabb technológiának köszönhetően szinte minden hűtőszekrény NO FROST technológiával készül. Ennek előnye, hogy gyorshűtés funkciós, mely lehetővé teszi, hogy a behelyezett élelmiszerek gyorsan lehűljenek. Így megmarad a vitamin és ásványianyag tartalmuk, a gyümölcsök, zöldségek zamata és állaga pedig olvasztás után olyan, mintha most vásároltuk volna őket. A NO FROST technológiával ellátott hűtőszekrények eljegesedésétől sem kell tartanunk, hiszen a gyorshűtés miatt nincs lecsapódott pára, ami jéggé alakulhatna. Ezzel megspóroljuk a leolvasztással járó kellemetlenségeket.

Egy vagy kétkompresszoros hűtőszekrények

Az egykompresszoros hűtőszekrény esetében a hűtő és a fagyasztó részt egy kompresszor vezérli, így ezt csak egyben lehet kikapcsolni. A kétkompresszoros hűtőszekrényeknél azonban a hűtő és a fagyasztó rész külön kompresszorról működik. Ez a típus olyan háztartásokban lehet nagy segítség, ahol sokat utaznak, így a hűtőben tárolandó, romlandó ételeket be lehet helyezni a mélyhűtő

rekeszeibe, a hűtő részt pedig ki tudjuk kapcsolni. Így csak a mélyhűtő rész üzemel majd, amíg mi távol vagyunk. Ez egyrészt környezettudatos megoldás, másrészt kényelmes is, hiszen hazaérkezésünk után nem kell romlott élelmiszerekkel találkoznunk.

Amikor hűtőszekrényt vásárlunk, több évben, akár évtizedben gondolkodunk. Épp ezért fontos, hogy minden szempontnak megfelelő döntést hozzunk úgy, hogy figyelembe vesszük a család jelenlegi igényeit, szem előtt tartva a megnövekedett használatot; és természetesen az energiatakarékosság és környezettudatosság jegyében hozzuk meg a legjobb döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában