Szponzorált tartalom

2021.06.16. 09:00

Az IKEA szerint is jó befektetés a megújuló energia használata

Rengeteg cég és vállalat áll bizonytalanul a kérdés előtt, hogy itt van-e az ideje a megújuló energiaforrásokba történő befektetésnek.

Forrás: napelemespalyazatok

Az természetesen nem kérdés, hogy a környezet szempontjából előnyös lépés a (minél) zöldebb utat választani minden társaság és vállalat esetén, ugyanakkor üzleti szempontból is meg kell vizsgálni a döntést.

Gyakori aggodalmak a napelemes rendszer választása előtt

Előfordul, hogy azért választják a megújuló energiaforrásokat nehezen a cégek, mert a közvélekedés úgy tartja, hogy alapvetően az ilyen irányú befektetések csak hosszú távon képesek megtérülni. A rendkívül fejlett – és folyamatosan fejlődő – technikáknak köszönhetően ma már a napelemes rendszerbe befektetett anyagiak akár 1 éven belül megtérülnek egy vállalat számára. Ez tehát nem lehet többé visszatartó erő.

Szintén gyakori probléma szokott lenni, hogy hogyan induljanak neki a megvalósításnak. Egyrészt többféle feladatot kell hozzá kézben tartani, a pályázatok megírását és benyújtását, a napelemes rendszer optimális megtervezését, telepítését valamint engedélyeztetését. Szerencsére ma már akad olyan napelemes rendszerekkel foglalkozó cég, amely az összes feladatot elvégzi helyetted.

Másrészt pedig sokszor elképzelhetetlennek tűnik a vállalat teljes energiaigényének kiváltása. Erre azonban nincs is feltétlenül szükség: a hozzáértők képesek megtervezni azt az optimális napelemes rendszert, amely valóban a legmegfelelőbb az adott igények és befektetési célok mellett.

Mit lépett az IKEA, és mik a terveik?

Már eddig is nagyjából 2,5 milliárd euró értékben használtak különböző megújuló energiaforráson alapuló projekteket. Nem titkolt céljuk pedig, hogy maximalizálják a megújuló energiaforrások felhasználását és a teljes energiaigényüket nap- és szélenergiát felhasználó projektek segítségével fedezzék. Jó úton haladnak afelé, hogy 100%-ban megújuló energiákból fedezhessék majd teljes energiaigényüket az egész világban.

Ez a vállalás egyrészt a környezet iránti felelősségvállalás mentén, másrészt a párizsi egyezményben vállalt kötelezettségeik biztosításának érdekében zajlik.

Egyedülálló az IKEA kezdeményezése?

Egyáltalán nem. Az IKEA mellett sokan mások is felfigyeltek rá és megértették, hogy a megújuló energiák használata az egyetlen lehetséges út a jövő felé. Ennek megfelelően az egész világon egyre nagyobb mértékű a megújuló energiák iránti érdeklődés, miközben a hozzáférhetőség is jelentősen növekszik. A tavalyi évben a különböző vállalatok 23,7 gW-nyi megújuló energiát vettek világszerte.

A megújuló energiát használó vállalatok és cégek körében élenjáró az Amazon, tavaly az ő befektetésük bizonyult a legnagyobbnak. Terveik szerint ráadásul 2025-ben már az összes üzletük energiaigényét megújuló energiák használatával fogják előállítani. A megújuló energiák használata a jövő, és mindenkinek megéri csatlakozni ezen az úton.

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában