Polgáron véresen szeretik a pitét

Akt.:
Polgáron véresen szeretik a pitét
© Fotó: Molnár Péter
Polgár – A negyedik alkalommal megrendezett Hurka-pite Fesztivál egy gasztronómiai különlegességre, Polgár város egyedi étkére, a hurka-pitére (más néven a véres-pitére) irányította a figyelmet szombaton. Az eseménynek számos kísérő programja volt: pálinka- és pogácsaverseny, kulturális csoportok bemutatkozása, sőt kirakodóvásár is.

Amikor elkészült a település új főtere, Tóth József polgármester úgy fogalmazott, hogy közösségépítő programok kellenek a térre, amelyek erősítik a lokálpatrióta szellemiséget. Ez megtörtént: immár a negyedik esztendejét éli a hagyományteremtő szándékkal megrendezett gasztronómiai fesztivál, a hurka-pite, amely nem csupán egy disznóölés, sőt!

A legjobb hurka-pite címért versengő csapatok kora reggeltől fogtak hozzá a sertések feldolgozásához, de a po­gácsák is versenyben voltak, az idén pedig már a pálinkák is csatasorba álltak. A népes közönséget eközben kul­turális programok szórakoztatták.

Jó érzékkel a szervezők kirakodóvásárt is rendeztek a verőfényes tavaszi napon, így nemcsak tele gyomorral, hanem sok egyéb között kézműves termékekkel is távozhattak a fesztivállátogatók. De hogyan kapcsolódik össze a véres hurka és a pite? A polgáriak hagyományos disznóölős étele úgy néz ki, hogy a pite alapja az ismert módon készülő hurkaalap, ehhez vért és tejet kevernek, majd tepsiben kisütik, kockára vágva tálalják, kenyérrel és savanyúsággal fogyasztják.

Emellett más disznótoros étel is készült a sátrakban. Nemcsak polgáriak látogattak el a fesztiválra, a környékbeli településekről is szép számmal érkeztek vendégek. Este Korda György és Balázs Klári koncertjén szórakozhattak.

HBNPolgár.
HAON.HU


hirdetés